Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Крими

ВОС остави без уважение искане за по-лека мярка за грабеж

  30.09.2022 15:50
  ВОС остави без уважение искане за по-лека мярка за грабеж

Окръжен съд – Враца остави без уважение искането за по-лека мярка за неотклонение от „задържане под стража“ на мъж, обвинен в грабеж

Врачанският окръжен съд днес остави без уважение искането на обвиняемия Г. Б. да бъде изменена наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека. Той е привлечен в качеството на обвиняем от Окръжна прокуратура – Враца за това, че за времето от 23:30 ч. на 7 юни т. г. до 00:30 ч. на 8 юни т. г. в частен дом в с. Търнак в съучастие, като съизвършител с П. Б., Г. Б. и К. К. е отнел 1 500 лв. от владението на С. Д. от същото село с намерението противозаконно да ги присвои и употребил за това сила, изразяваща се в нанасяне на удари с ръце и твърди предмети по главата, тялото и крайниците на пострадалия, с което му причинил средна телесна повреда – счупване на лявата ръка, и деянието е извършено в условията на опасен рецидив. За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 5 г. до 15 г., като съдът може да постанови и конфискация до ½ от имуществото на виновния.

„Съдът констатира, че от първоначалното задържане на Г. Б. до настоящия момент е изтекъл период от три месеца и двадесет и два дни, който не надвишава максималният срок на задържане, предвиден в разпоредбата на чл. 63, ал. 4 НПК. На второ място следва да се отбележи, че и към момента е налично обоснованото подозрение за възможна съпричастност на обвиняемия към деянието, предмет на повдигнатото му обвинение. По отношение на опасността от укриване - настоящият съдебен състав продължава да счита, че в случая не съществува опасност обвиняемият да се укрие, тъй като е с известен адрес и с установена самоличност. Същевременно обаче продължава да е налична констатираната при първоначалното задържане на Г. Б. реална опасност да извърши престъпление... От приложената справка за съдимост е видно, че той е осъждан многократно, основно за престъпления против собствеността... Освен това той е с лоши характеристични данни по местоживеене, като съдът отчита и начина, по който е извършен грабежът - чрез нанасяне на тежък побой над беззащитен, самотно живеещ възрастен човек, на когото са причинени сериозни травматични увреждания, с проява на жестокост, каквато не е била необходима за довършване на деянието. Не налагат по-лека мярка за неотклонение и твърденията за влошено здравословно състояние на обвиняемия Г. Б. От представената медицинска справка от екипа на Медицински център към Затвора-Враца е видно, че от постъпването му в ареста на 09.06.2022 г. до настоящия момент обвиняемият не е имал здравословни оплаквания, които да наложат лекарска намеса и се намира в добро общо състояние“ – се казва в мотивите на съда.

Определението на Окръжен съд – Враца не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано в тридневен срок от днес пред Апелативен съд – София.

 

Последни
Анкета
Подготвихте ли децата за новата учебна година?

Резултати