Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Справочник

Бюро по труда-Враца обяви заетостта по различни програми

  26.09.2022 11:24
Бюро по труда-Враца обяви заетостта по различни програми

Бюрото по труда във Враца обяви заетостта през м.август 2022 година по различните програми. Ето какви са данните на БТ:

Програма “Старт на  кариерата”

Основна цел на програмата е осигуряване на възможности за придобиване на трудов стаж на младежи, завършили висше образование, с цел улесняване на прехода между образованието и пазара на труда.

Чрез програмата се дава възможност на младежи до 29 г. без трудов стаж по специалността, които са завършили висше образование (дипломирани) и са регистрирани в дирекциите „Бюро по труда за започване на работа в публичната администрация в съответствие с образователния си профил.  През м. август 10 лица са работили по условията на Програмата.

Национална програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания

Обект на програмата са безработни с трайни увреждания в трудоспособна възраст, регистрирани в ДБТ, като приоритетно се включват лица с и над 71% намалена работоспособност, военноинвалиди с и над 50% намалена работоспособност, хора със сензорни или ментални увреждания.През месец август в Д”БТ” – Враца по Програмата са работили 21 лица.

Национална програма “Мелпомена”

Основната цел на Програмата е увеличаване на заетостта чрез разкриване на работни места за подпомагане на дейността на театрите в България. Намаляване на безработицата чрез разкриване на работни места в държавните  и общински театри; Насърчаване на приемствеността за съхраняване и развитие на културни ценности.

Обект на Програмата са безработни лица със специфичен опит, професионална квалификация, знания и умения в областта на театралното изкуство, регистрирани в Дирекции “Бюро по труда”. През отчетния месец са работили 6 лица.

Национална програма “Помощ за пенсиониране”

Основна цел на програмата е подкрепа за преход от безработица към работа и пенсиониране на безработни лица над 58 г., които активно търсят работа и са регистрирани в ДБТ. През м. август в Д”БТ” – Враца по Програмата са работили 12 лица.

През отчетния месец 6 лица са работили по НП „Активиране на неактивни лица”, 4 лица по Програма за обучение и заетост на продължително безработни лица, 139 лица по Регионални и браншови програми за обучение и 1 лице по  Програма за осигуряване на заетост на младежи в областта на културата.

През периода по условията на мерки за заетост по Закона за насърчаване на заетостта са работили 68 лица.

През отчетния период успешно завършиха обучение за придобиване на професионална квалификация по условията на проекти на социалните  партньори общо 143 лица, както следва:

18 лица по Проект "Успешни заедно" (АИКБ);
18 лица по проект "Адаптация на работната сила" (БСК);
36 лица по проект "Хоризонти 7" (КТ "Подкрепа");
71 лица по Проект "СТИМУЛ" (БТПП).

     През отчетния период при реализацията на схеми по ОП "РЧР", при които конкретен бенефициент е Агенцията по заетостта, за региона на ДБТ – Враца е извършено следното:

Проект „Нова възможност за младежка заетост” по ОП „РЧР” през отчетния месец са работили 25 лица.

Проект „Родители в заетост” през отчетния месец по условията на проекта са работили 7 лица.

По проект „Заетост за теб” по ОП „РЧР” през месеца са работили 186  лица.

По проект „Солидарност” по ОП „РЧР” през м. 08.2022 г. са работили 2 украински граждани.

Последни
Анкета
Подготвихте ли децата за новата учебна година?

Резултати