Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Враца

Враца чества Денят на независимостта

  22.09.2022 16:44
Враца чества Денят на независимостта

С тържествен ритуал по издигане на Националното знаме започна церемонията по отбелязването на 114-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Програмата продължи с исторически преглед на паметния ден.

    На днешна дата, 22-ри септември, през 1908 година в Търново е обявена Независимостта на България. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена й от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз приема титлата „цар“.

    Слово за историческия акт и неговото значение произнесе областният управител  Георги Митов. Той припомни фактите,  довели България, една от най-старите държави в Европа да се появи на световната карта след пет вековно турско робство.

    „Денят на българската Независимост е празник. Тя е Божи дар и национално постижение, но и изключителна отговорност, която днес е в нашите ръце! Оказва се, че отговорността да си независим е по-голямо предизвикателство от извоюването й. В ден като днешния трябва да си дадем сметка, че освен свобода и привилегия, Независимостта е и задължение!

    Съхраняването на този дар е възможно, само ако работим в единство, като загърбим всички свои пристрастия в името на България.

    Затова на всички нас ни е нужна мъдрост, обща цел и обща воля. Само с вяра, ясни и последователни действия,  всички ние можем да работим за успеха и добруването на нашата област и на нашата Родина“, отбеляза в словото си Георги Митов.

    Благодарствен молебен за здраве и благополучие отслужиха свещеници от Врачанската митрополия.

    Празничната програма продължи с песента „Хубава си моя на горо“ изпълнена акапелно от Преслава Димитрова, с участието на ансамбъл за народни песни и танци "Вратица" при НЧ "Развитие 1869" с художествен ръководител Георги Евденов  и танцов клуб „Виктория“  с художествен ръководител Надя Петкова.

    На церемонията присъстваха, кметът на Община Враца Калин Каменов, Цветелина Николаева, за председател на Общински съвет – Враца, общински съветници, заместник областният управител Милчо Стефанов, заместник-кметовете на Община Враца, ученици, учители и  общественици.

    В знак на признателност, пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя.

 

Последни
Анкета
Подготвихте ли децата за новата учебна година?

Резултати