Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Окръжна прокуратура – Видин разследва опит за контрабанда на бижута

  21.09.2022 14:33
Окръжна прокуратура – Видин разследва опит за контрабанда на бижута

Окръжна прокуратура – Видин разследва опит за незаконно превозване на бижутерийни изделия в големи размери през границата на страната

Под надзора на Окръжна прокуратура – Видин се водят действия по разследване за извършено престъпление по чл. 242, ал. 1, б. „д“, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

На 17.09.2022 г. гражданинът на Турция Ю.Я. пристигнал на ГКПП Дунав мост - Видин за излизане от България с управлявания от него товарен автомобил. При митническа проверка водачът е заявил, че превозва текстил от Турция за Холандия и няма стоки, подлежащи на деклариране. При последвалата щателна митническа проверка инспекторите са открили под капака на резервоара шест пакета с бижутерийни изделия от жълт и бял метал с общо тегло 1469,54 грама. В хода на разпита Ю.Я. е обяснил, че „скрил златото, защото се страхувал от обир“.

Намерената контрабандна стока е иззета по надлежен ред. От изготвената по делото експертна справка е видно, че общата стойност на предмета на престъплението е 84 219,38 лева.

С постановление на наблюдаващия прокурор водачът на превозното средство е привлечен в качеството на обвиняем за опит да пренесе през границата на страната стоки и предмети в големи размери за търговски или производствени цели без знанието и разрешението на митниците. Ю.Я. е задържан за срок до 72 часа. Предстои внасяне в съда на искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. Обвиняемият е осъждан с влязла в сила присъда на Районен съд – Свиленград от м. юли 2022 г. с наложено наказание 1 година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок.

 

Последни
Анкета
Подготвихте ли децата за новата учебна година?

Резултати