Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
КДК

Ивана Захариева разкрива „Магията на говора в с. Зверино” в нова книга

  20.09.2022 22:07
Ивана Захариева разкрива „Магията на говора в с. Зверино” в нова  книга

Близо 4 000 диалектни думи от говора на село Зверино, малки любопитни истории и богати илюстрации, включва новата книга на краеведа Ивана Захариева „Магията на с. Зверино, Врачанско”, която беше представена в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Срещата, организирана съвместно с Регионално краеведско дружество и Клуб на дейците на културата, събра на едно място близки и приятели на авторката от Враца, Мездра, Зверино, Игнатица.

За дългогодишната съвместна работа с библиотеката, директорът Силвия Павлова връчи поздравителен адрес на Ивана Захариева - „верен приятел на библиотеката, съмишленик, доброволец в обучителната програма „Роден край”, един от основателите и най-деен член на Регионалното краеведско дружество”.

В книгата има и две приложения: „Истински случки“ и „Характерни изрази“, които са допълнение към една от предходните книги на авторката – „Народни умотворения – с. Зверино”. Печатно издание е богато илюстрирано със снимки на Борис Кръстев.

„Това езиково богатство трябва да се събере (доколкото е възможно) и да се запази в настоящето и бъдещето на поколенията. Този наш говор – не много твърд, в едни случаи самоироничен и подигравателен, в други – благ и напевен, провикващ се през „връо̀вете“ и вековете, топлещ и роден… Връща ни в миналото, връща ни на село при роднините, приятелите и детството. Прави ни по-близки, напомня ни откъде идваме, прави ни зверинчани!“, пише в предговора на книгата.

„Магията на говора в с. Зверино, Врачанско“ e осмата книга на Ивана Захариева.

Ивана Захариева е родена на 31 август 1944 г. в с. Зверино. Израства в многолюдно семейство, сред много глъч, работа и смях. Завършва средното си образование във Велико Търново, а висше – във ВИИ „Карл Маркс“ София. Своя трудов път започва в Читалище „Факел“ с. Зверино. Именно там разгръща своя потенциал и умения за работа с хората, за създаване на любов към книгите у младите, за етнографията и изучаването на родния край. Тези години остават завинаги в нейното съзнание като спотаен стремеж към родното. Професионалният й път се случва в коренно различни сфери, но винаги свързани с работа и управление на хора. Дълги години е Директор на РСВ клон Мездра и се пенсионира като Управител на „Хлебозавод“ Враца.

След приключване на трудовата си кариера, Ивана Захариева се завръща към своята стара любов. Става член на Краеведските дружества на Враца и Мездра като започва да издирва материали и сведения за историята, традициите, обичаите и хората на своя роден край.

Издава книгите: „Село Зверино - бит и традиции в края на XIX и началото на ХХ век“, „Нашият род“, „Народни умотворения с.Зверино“, „80 години Читалище „Факел“ с.Зверино“, „Църквите и паметниците на с. Зверино“, „С музика в сърцето“, „130 години благотворително дружество Червен кръст във Враца и Врачанско“. Доброволец на Български Червен кръст, за което е удостоена с значка „Отличник на БЧК“.