Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
КДК

Представяне на книгата „Магията на говора в село Зверино, Врачанско”

  18.09.2022 13:40
Представяне на книгата „Магията на говора в село Зверино, Врачанско”

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца, Регионално краеведско дружество и Клуб на дейците на културата представят книгата „Магията на говора в с. Зверино, Врачанско” от Ивана Захариева.

Срещата ще се проведе на 20 септември /вторник/ от 17.30 ч. в Обща читалня на библиотеката.

Ивана Захариева е родена на 31 август 1944 г. в с. Зверино. Израства в многолюдно семейство, сред много глъч, работа и смях. Завършва средното си образование във Велико Търново, а висше – във ВИИ „Карл Маркс“ София. Своя трудов път започва в Читалище „Факел“ с. Зверино. Именно там разгръща своя потенциал и умения за работа с хората, за създаване на любов към книгите у младите, за етнографията и изучаването на родния край. Тези години остават завинаги в нейното съзнание като спотаен стремеж към родното. Професионалният й път се случва в коренно различни сфери, но винаги свързани с работа и управление на хора. Дълги години е Директор на РСВ клон Мездра и се пенсионира като Управител на „Хлебозавод“ Враца.

След приключване на трудовата си кариера, Ивана Захариева се завръща към своята стара любов. Става член на Краеведските дружества на Враца и Мездра като започва да издирва материали и сведения за историята, традициите, обичаите и хората на своя роден край.

Издава книгите: „Село Зверино - бит и традиции в края на XIX и началото на ХХ век“, „Нашият род“, „Народни умотворения с.Зверино“, „80 години Читалище „Факел“ с.Зверино“, „Църквите и паметниците на с. Зверино“, „С музика в сърцето“, „130 години благотворително дружество Червен кръст във Враца и Врачанско“. Доброволец на Български Червен кръст, за което е удостоена с значка „Отличник на БЧК“.

„Магията на говора на с. Зверино, Врачанско” е поредната й книга за родното село, което завинаги остава в сърцето й.

Последни
Анкета
Подготвихте ли децата за новата учебна година?

Резултати