Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Национална среща на танцови клубове „Веселие“ в село Кутово

  17.09.2022 22:20
Национална среща на танцови клубове „Веселие“ в село Кутово

Третата национална среща на танцови клубове „Веселие“ в село Кутово се превърна в истински празник

Събитието се проведе в деня, когато православната църква почита светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. По този повод в селото бе организирано шествие, което тръгна от местния храм „Св. св. Петър и Павел“, водено от гостуващата група гайдари от град Пещера и деца, облечени в национални носии. Към него се присъединиха и самодейците от четирите състава „Веселие“ от градовете Стара Загора, Хасково, Средец и Берковица, които взимат участие в националната среща. Шествието стигна до площада, където се състоя и официалното откриване на фолклорната проява.

Сред гостите на тържеството бяха Борислава Борисова - заместник-кмет на Община Видин, Генади Велков - председател на Общински съвет - Видин,  Росица Кирова – заместник-председател на 46-ото и 47-ото Народно събрание, която е родом от село Кутово, Живко Недялков – кмет на населеното място и др.

Борислава Борисова поднесе приветствие към участниците и всички присъстващи, като изрази вълнението си, че събитието събира толкова много хора точно на днешния хубав църковен празник: „Искам да Ви поздравя за това, че съхранявате християнските ценности и фолклорното богатство и по този прекрасен начин го предавате на поколенията. Пожелавам на всички Вас да сте здрави, все така усмихнати, да носите в сърцата си народното творчество и да бъдете заедно, както днес!“. След това тя връчи поздравителен адрес от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков на Албена Борисова, ръководител на танцов клуб „Веселие“, град Видин и инициатор на проявата. „Поднасям своите най-искрени поздравления по повод организирането на Третата национална среща между танцови състави „Веселие“ и приятели, на която село Кутово е гостоприемен домакин. С радост приветствам тази вече традиционна инициатива, която се провежда в едно от най-красивите селища на Община Видин. Усилията на организаторите, подкрепени от Кметството в с. Кутово, заслужават уважение и признателност“ – пише в адреса.

Като символ на надеждата и вярата в доброто и светлината, от празничната сцена деца пуснаха бели гълъби в небето.

Присъстващите на фестивала се насладиха на талантливите изпълнения на танцовите клубове „Веселие“, на видинския ансамбъл за народни песни и танци „Дунав“, на специалните гости на празника – народната певица от Румъния Марияна Капитанеску, популярната наша фолк певица Райна, на гайдарите от Пещера и много други.

17.09.2022