Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Образование

Над 7 хиляди ученици прекрачиха училищния праг в община Враца

  15.09.2022 14:29
Над 7 хиляди ученици прекрачиха училищния праг в община Враца

530 са първокласниците в община Враца

Тържествено, с посрещане на националния флаг и под звуците на химна на Република България, започна новата учебна година в училищата от община Враца. Тази година над 530 деца ще прекрачат за пръв път училищния праг. Над 7 000 е броят на учениците в община Враца, а близо 2500 са най-малките жители на нашия град в детските градини. През настоящата учебна година 88 първокласници ще се обучават по метода „Монтесори“

В Начално училище „Иванчо Младенов“ кметът Калин Каменов поздрави учениците и им пожела да носят с гордост името на своя патрон. „Бъдете ученолюбиви, уважавайте учителите, защото те са Вашите най-добри приятели. Вярвам, че след години, ще сте успешни хора, които работят за своя град“ – добави още Каменов. По време на тържествената церемония, в учебното заведение бяха открити здравен кабинет и обновена класна стая. Директорът на НУ „Иванчо Младенов“ – Милена Тихомирова приветства педагогическия колектив и заяви, че през настоящата година в училището се въвежда методът на обучение „Монтесори“.

“В следващите месеци ще натрупате много нови знания и умения. Знам, че Вашите учители ще направят всичко възможно да бъдете най-добрите и да постигате нови успехи. Бъдете здрави и не се отказвайте пред трудностите! На добър час!“ – с тези думи кметът Каменов откри учебната година в НУ „Св. Софроний Врачански“. Антоанета Сиракова – директор на учебното заведение изрази увереност, че с обучението по „Монтесори“ учениците ще имат още по-голям интерес и желание да получават знания по иновативен начин.

Кметът Калин Каменов присъства на първия учебен ден и в ИОУ „Васил Левски“, което тази година навършва 100-годишен юбилей. Директорът Румен Петков благодари за подкрепата и възможността за внедряване на метода на д-р Мария Монтесори в началния етап. Калин Каменов призова учениците да уважават своите учители и да бъдат единни в трудните моменти.

По време на откриването на учебната година в Математическата гимназия, директорът Татяна Василева представи постиженията на учениците и заяви, че през изминалата година гимназията има най-високи резултати в областта и е на призови места в страната. В рамките на тържеството, кметът Калин Каменов се обърна към учениците с пожелание да бъдат жадни за знания и да надграждат постигнатото от своите връстници.

В ПТГ „Никола Й. Вапцаров“, Каменов заяви, че това е една от най-добрите технически гимназии в региона. „Скъпи учители, бъдете мотивирани и вдъхновители на вашите ученици. Вярвам, че ще бъдете техни приятели и ще направите от тях едни добри и достойни граждани“ – допълни Каменов.

По случай новата учебна година пожелания за успех и поводи за гордост отправиха и заместник-кметове Петя Долапчиева, Александър Владимиров и инж. Цветан Стойчков, както и секретарят на местната администрация – Нина Дакева, които присъстваха в: НУ „Иван Вазов“, СУ „Христо Ботев“, СУ „Васил Кънчов“, СУ „Никола Войводов“, СУ „Отец Паисий“, СУ „Козма Тричков“, ПЕГ „Йоан Екзарх“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ПГ „Димитраки Хаджитошин“ , Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство, детски и учебни заведения в общината.

  

 

 

Последни
Анкета
Подготвихте ли децата за новата учебна година?

Резултати