Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Бизнес

Десетки врачански земеделски производители протестираха

  14.09.2022 19:27
Десетки врачански земеделски производители протестираха

Десетки врачански земеделски производители протестираха днес със селскостопанска техника на обходния път на Враца на главен Е-79, път I-1, срещу нерегламентирания внос на зърно от Украйна.
Протестът е организиран от Врачанския съюз на зърнопроизводителите и е в подкрепа на националния протест и протестите на земеделски производители в Европейския съюз, които се провеждат днес.

Повече от 50 трактора и зърновози преминаваха на бавен ход по кръговото кръстовище на главния път с пътя за Оряхово и Козлодуй, и затрудниха движението за около 20 минути. На тракторите бяха поставени плакати „Българска храна без ГМО, пестициди и радиация“, „Фермери за бъдеще“, „За чиста българска храна“ и други, както и националният флаг.

На четирите изхода от кръстовището се образуваха опашки от изчакващи автомобили, но водачите търпеливо и солидарно изчакаха края на протеста. Протестиращите пропуснаха свободното преминаване на линейка. Полицейски екипи охраняваха протеста и регулираха движението.

В протеста участват всички земеделски производители, които искат да ни подкрепят, не са съгласни с политиката на нашето правителство и на Европейския съюз (ЕС) и са срещу този нерегламентиран внос от Украйна, каза за БТА Румяна Ангелова, председател на Врачанския съюз на зърнопроизводителите. Тя допълни, че украинското зърно се внася без фитосанитарен контрол и не е ясно доколко отговаря на европейските стандарти, които са задължителни за българските зърнопроизводители. Това зърно е по-евтино, защото е произведено без да се съобразява с високите стандарти на ЕС, а нашите складове са пълни, но цената е по-висока и нашата продукция не се изкупува от търговците, обясни Ангелова.

По думите й българските производители произвеждат достатъчно зърно за страната. Тази година реколтата от пшеница във Врачанско е по-малко заради сушата – около 300 килограма от декар, но качеството на зърното е много високо. По-ниски са добивите и от слънчоглед, същото се очаква и за царевицата, която вече се жъне, разказа Румяна Ангелова. Добивите от царевица са около 100-150 килограма от декар, уточни тя.         

Последни
Анкета
Подготвихте ли децата за новата учебна година?

Резултати