Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Откриха седмото издание на Фестивала за древни култури

  10.09.2022 15:05
Откриха седмото издание на Фестивала за древни култури

За седма година местността „Валога“, край врачанското село Оходен, е сцена на древните култури. Фестивалът „Слънцето на Тодорка“ откри кметът Калин Каменов.”Това е един от най-атрактивните фестивали, който ни връща назад към нашите корени и ни показва техния бит и култура. Всеки един участник допринася за опазването на обичаите и традициите. Вярвам, че с всяко следващо издание на “Слънцето на Тодорка” ще надградим артистичния форум и ще привличаме още повече туристи” - каза Каменов.

Директорът на Регионалния исторически музей - Георги Ганецовски изрази своето удовлетворение от това, че с всяка година броят на посетителите се увеличава.

Благодарност към всички, които са помогнали за провеждането на събитието отправи Георги Врабчев - директор на Младежкия дом. В рамките на откриването, кметът Калин Каменов получи почетен плакет на фестивала.

Церемонията започна с възстановка на древен ритуал, с участието на театрална група „ТЕМП“.

Фестивалната вечер продължи с изпълнения на творчески формации, дегустация на Национална академия „Кулинарен историк“ и демонстрация на добиване на спиртни напитки по технология от неолита.

В рамките на четиридневния артистичен форум посетителите могат да се включат в обработка на вълна, изработването на накити и предмети от кост, грънчарство, тъкачество, копаничарство, стрелба с лък. В програмата е предвидено и археологическо училище в местността „Валога“, като участниците получават сертификати за елементарен курс по археология.

Събитието се организира от Младежкия дом и Регионалния исторически музей в града, с подкрепата на Община Враца.

 

Последни
Анкета
Подготвихте ли децата за новата учебна година?

Резултати