Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Крими

ВОС постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“

  09.09.2022 16:30
ВОС постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“

Врачанският окръжен съд постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ за двама мъже, обвинени в убийство

Окръжен съд – Враца днес постанови да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Ш. А. и Ф. М. На двамата е предявено обвинение от Окръжна прокуратура – Враца за това, че на 6 септември т. г. около 21 ч. в с. Търнак, в съучастие, като съизвършители, чрез нанасяне на удари в областта на главата, умишлено са умъртвили М. А. (на 47 г.) от същото село.

„От материалите по делото е видно наличието на първата предпоставка за вземането на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, а именно двамата са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 115, вр. чл. 20, ал. 2 НК, което е тежко умишлено и за което се предвижда наказание лишаване от свобода. Налице е и следващата, изискуема от закона предпоставка - обосновано подозрение за съпричастност на обвиняемите към деянието. В досъдебното производство, за твърде краткия период от образуването му до настоящия момент, са събрани достатъчно по обем и тежест доказателствени източници, свързващи обвиняемите лица с инкриминираното деяние. Относно другите предпоставки за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, а именно опасността от укриване или извършване на престъпление - настоящият съдебен състав счита, че в случая не съществува опасност обвиняемите да се укрият, тъй като са с известен адрес и с установена самоличност. Същевременно обаче съдът приема, че по делото се съдържат данни за наличието на опасност обвиняемите да извършат престъпление“ – се казва в мотивите на съда.

Определението на Врачанския окръжен съд подлежи на незабавно изпълнение и може да бъде обжалвано и протестирано в тридневен срок от днес пред Апелативен съд – София.

 

Последни
Анкета
Подготвихте ли децата за новата учебна година?

Резултати