Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Враца

Мездра чества тържествено 137-ата годишнина от Съединението

  06.09.2022 15:02
Мездра чества тържествено 137-ата годишнина от Съединението

Повече от 600 души от днешната община Мездра вземат участие в Сръбско-българската война от 1885 г., загиналите са 15, а ранените - 10.

С тържество на градския площад Мездра отбеляза 137-ата годишнина от едно от най-паметните събития в новата българска история - Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Тържеството уважиха представители на Общинската администрация и съвет, кандидати за народни представители, жители и гости на града.

Честването на празника започна с издигане на знамената на Република България, на Община Мездра и на Европейския съюз.

„Нека бъдем благодарни на тези хора, чиято дълго лелеяна мечта преди 137 години е била България да бъде единна, каза в словото си кметът на Мездра Иван Аспарухов. Да, това струва много жертви, това струва много усилия. Но историята помни и други събития след тази дата, когато териториалното ни обединение не е било самоцел. И след Съединението ние имаме части от България, които остават отделени от нейното жизнено тяло. И след това имаме части, които остават под чужда власт.

Затова териториалното обединение е само апотеоз на една борба, на една мечта. А за нации като българската обединението е много важно да бъде в душите и в сърцата ни.

Защото какво от това, че днес граничим само с бивши наши територии? Какво от това, че сме в един голям съюз? Какво от това, че имаме еднаква икономика, а, може би, съвсем скоро и еднаква валута?

Когато нямаме национално самочувствие. Когато нямаме това, което ни трябва. И ако за едно материално обединение нашите предци са давали жертви, за нашето духовно обединение е необходимо образование, домашно възпитание, трябва ни национална кауза.

Сега пред нас има по-важна задача: да съберем тези огромни частици от духовно възвисяване на нашата нация, да съберем целия й потенциал, който тлее някъде там. Сега имаме друга национална кауза - българският народ отново да бъде възвисен духовно, материално богат, да живее благоденстващ.

Скъпи приятели, уважаеми съграждани, уважаеми кандидати за народни представители, тази мисия я предаваме на вас и на тези деца, които днес са тук. Искаме отново да издигнем култа към духовността - и тогава тази наша държавица ще заеме своето достойно място в Европейския съюз, ще има самочувствието, ще има мотива в сърцата на тези малки деца да тупкат български думи, да тупка българска реч.

На добър час за една благоденстваща, обединена и просперираща България!“

Поетичен рецитал по случай Деня на Съединението изнесоха Ивайла Венкова, Кристиян Панов, Виктория Миланова и Стоян Димитров от Трупата за експериментален театър и художествено слово при НЧ „Просвета 1925“ - гр. Мездра с ръководител Юли Пухалски, които рецитираха стихотворенията „Родино мила“ на Георги Веселинов, „Отечество любезно“ на Иван Вазов, „Татковина“ на П. Р. Славейков и „Родина“ на Цанко Церковски.

Данче Петкова и Мелани Костова от Вокална група „Весели деца” при НЧ „Просвета-1925“ - с. Ребърково изпълниха в съпровод на гъдуларя Любомир Гешковски народните песни „Невено моме“, „Славей пее”, „У градинку лобода” и „Стига ми се, момне ле, навдигай”, а Йоана Димитровска и Роза Йонкова от Клуб „Умението да говорим пред публика” при СУ „Иван Вазов” с ръководител Николай Савов представиха поетична композиция, която включваше „Заветът на хан Кубрат“ от Станчо Лазаров и „Урок на 6 септември“ от Лозан Такев.

За празничното настроение допринесе и Средношколският танцов състав при НЧ „Просвета 1925“ - гр. Мездра с ръководител Владислав Петров, който изпълни танците „Копаница“ и „По гроздобер“.

Според сведенията, които се съхраняват в Държавен архив - Враца, в Сръбско-българската война от 1885 г. вземат участие повече от 600 души, които са родени в 28-те населени места, влизащи в момента в състава на община Мездра. 15 от тях загиват, а 10 са ранени. За съжаление, днес, 137 години по-късно, имената на тези „заборавени“ герои тънат в забвение…

 

 

Последни
Анкета
Подготвихте ли децата за новата учебна година?

Резултати