Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Концерт-спектакъл на Ансамбъл „Българе“ на сцената на „Синия Дунав“

  04.09.2022 00:16
Концерт-спектакъл на Ансамбъл „Българе“ на сцената на „Синия Дунав“

Концерт-спектакъл на Ансамбъл „Българе“ на сцената на „Синия Дунав“

Интересна и разнообразна програма предложи и вторият ден на Международния фестивал. На откритата сцена в Крайдунавския парк на Видин над 250 самодейци представиха танцовото и песенно богатство на Северозапада. Специални гости бяха танцьорите от „Фалмис“, които ни запознаха с фолклора на Унгария, като демонстрираха танца „Чардаш“ (от района на Рабакьоз) и унгарски танц от Трансилвания.

По-късно вечерта младият певец Валентин Велчев представи дебютния си албум пред видинска публика. Роденият във Враца талант, който е носител на наградата „Певец на годината 2021 г.“ за дебют, както и лауреат на конкурса „Пирин фолк“, спечели аплодисментите на публиката със своя концерт. Участие в него взеха и танцьори от Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“.

Кулминацията на вечерта бе концерт-спектакълът на Ансамбъл „Българе“, с участието на солистката Албена Вескова. Многобройните зрители, които бяха дошли в Крайдунавския парк, за да видят на живо изпълненията на талантливите танцьори, бяха завладени от магията на българския фолклор. На сцената на Художествената галерия бяха показани фрагменти от два спектакъла – „Албена“ и „Това е България“. Първият от тях демонстрира красотата и силата на българската народна песен, а вторият представя „осмото чудо на света – българския фолклор“ по един невероятен и въздействащ начин. „Това е България“ е първият спектакъл на „Българе“. Той се е превърнал в своеобразна визитна картичка на емблематичния ансамбъл, който с високия си професионализъм е покорил не само сърцата на българите, но и на любителите на фолклора в над 20 държави.

Третият ден на МФФ „Синия Дунав“ отново ще започне с куклен театър. В 11:00 ч. на сцената на Художествената галерия видинските деца ще могат да гледат представлението „Житената питка“ на Държавен куклен театър – Видин. И малчуганите ще имат възможност да се включат в детската хоротека от 12:00 ч., както и да се забавляват в организираната от 13:00 ч. работилница. От 17:00 ч. започват изявите на самодейните състави от България и чужбина. От 21:00 ч. е концертът на Ива и Велислава Костадинови, заедно с които на сцената ще излязат атрактивните артисти от „Майсторите на танца“.

03.09.2022

Последни
Анкета
Подготвихте ли децата за новата учебна година?

Резултати