Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Здраве

Електронни направления за безплатен антигенен ковид тест

  24.08.2022 23:39
Електронни направления за безплатен антигенен ковид тест

Лекарите вече ще могат да издават електронни направления за безплатни антигенни тестове за COVID-19.

Това става факт с Анекса към Националния рамков договор 2020-2022 за медицински дейности, който подписаха БЛС и НЗОК. Анексът ще влезе в сила след публикуването му в Държавен вестник.

В него се предвижда още здравната каса да поема феталната морфология при бременните, тест за поносимост преди подлагане на упойка и ехографията на млечната жлеза. Сериозен ръст има и в цените на детските кардиохирургични пътеки.

С Анекса се дава възможност на болниците да сключат договор със здравната касата за такава структура на леглата, с каквато са работили по време на Ковид вълните, в рамките на общия брой на леглата в болниците. Подобна мярка е в изпълнение на стратегията на МЗ за привеждането в готовност на системата за посрещане на евентуална вълна.

Така от една страна се гарантира лечението на усложнените пациенти с COVID-19, а от друга няма да се допусне забавяне и ограничаване на лечението на останалите заболявания, посочват от лекарския съюз.

Увеличават се и цените на клиничните пътеки за лечение в интензивно отделение на пациенти с COVID-19, като цената на Клинична процедура 3 от 550 лв. става 700 лв. на ден за пациенти с коронавирус, а Клинична процедура 4 - от 250 на 300 лв. на ден.

Здравноосигурените лица ще могат да си поставят ваксина срещу COVID-19 при всеки общопрактикуващ лекар, а лечебните заведения за болнична помощ, които със заповед на министъра разкриват ваксинационни кабинети за имунизация срещу COVID-19, ще получават заплащане за тази дейност.

С Анекса ще влязат в сила и промените в Наредба 8 за профилактичните прегледи и диспансеризацията, които включват разширяване на пакета от дейности поети от НЗОК за деца, бременни жени и хора над 18 годишна възраст, както и за някои специфични групи като лица в риск от злокачествено новообразувание

Последни
Анкета
Къде ще почивате това лято?

Резултати