Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Призови места за млади врачански пианисти

  16.08.2022 15:59
Призови места за млади врачански пианисти

Трима ученици на клавирния педагог  Олга Младенова спечелиха призови места от IV-ти Международен музикален конкурс за изпълнители в Трявна.

 Наградените млади пианисти са:

 Първа награда в раздел 1- онлайн, Габриел Байсъл (3-та възрастова група)

 Втора награда в раздел 2- присъствено, Моника Георгиева (2-ра възрастова група) 

Първа награда - Боян Николов (3-та възрастова група) 

Повече от 100 млади изпълнители  като солисти инструменталисти (пиано, цигулка, виола, флейта, обой, кларинет, валдхорна, китара, арфа ) и като камерни ансамбли бяха оценявани от жури от доказали професионализма си музиканти с председател на журито проф.Томислав Байнов.

Конкурсът се проведе от 1-ви до 7-ми август 2022 г. в рамките на Шестото издание на Трявна Арт фестивал, който включваше концерти и  майсторски класове в Международната лятна академия.

Преподаватели в академията бяха изявени български артисти и педагози, голяма част от които живеят и работят в чужбина: оперната прима Стефка Евстатиева, пианистът Томислав Байнов, цигуларите Деворина Гамалова и Христофор Маринов, флейтистът Христо Христов, кларинетистът Илия Илиев, контрабасистът Димитър Иванов.

Имаше и съпътстваща програма с изложба и прожекция на български филм. Повечето прояви се състояха  в наскоро ремонтираното читалище „Пенчо Славейков 1871“ в Трявна с подкрепата  на Община Трявна и телевизията за изкуство Live 7 TV.