Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Справочник

Как да намалим разходите за ток?

  16.08.2022 15:12
Как да намалим разходите за ток?

 Кои уреди в дома харчат най-много енергия ?

Сметките за електроенергия не само могат да изпразнят портфейла ви, но и да ви замаят главата. За да намалите малко тези ефекти, е полезно да знаете кои домакински уреди консумират най-много енергия. За тях съобщава „Wirtualna Polska“, цитирани от БГНЕС.
Днес домовете ни са буквално претъпкани с консумиращи ток уреди, без които ежедневието ни би било много по-сложно. Това удобство обаче води до високи сметки за електроенергия. Някои уреди, като например хладилник, трябва да бъдат включени към електрическата мрежа през цялото време. Въпреки това има някои, които е по-добре да изключите от мрежата, когато не ги ползвате. Пример за това е електрическа кана.

Обикновената електрическа крушка консумира повече ток, отколкото бихте очаквали. Осветлението на апартамент от около 60 m2 може да струва доста. Помислете дали да не замените традиционните си крушки с LED и енергоспестяващи крушки или да намалите малко количеството изкуствена светлина в дома си. Така ще се спести електроенергия и съответно - пари.
Зарядното устройство за телефона често се оставя в контакта, след като е зареден напълно. Измервания, направени от Яцек  Блонярц от Научния център "Коперник", показват, че неизползваните зарядни устройства, включени в контакта, консумират 0,1-0,5 Вт. И макар че тази цифра може да изглежда малка, в зависимост от броя на зарядните устройства в дома, количеството изразходвана енергия може да е по-голямо. Зареденият смартфон, който остава включен в електрическата мрежа, също консумира значително количество ток. Обикновено това е 2/3 от консумацията на зарядното устройство по време на зареждане, т.е. около 2,45 Вт.
Хладилникът е част от оборудването, която не можем просто да изключим от електрическата мрежа. Той може да консумира около 300 кВТ/ч годишно. Въпреки това има неща, които можете да направите, за да намалите консумацията на енергия. Например, намалете малко температурата вътре. В края на краищата не всички храни трябва да се охлаждат прекалено много. Разбира се, не трябва да прекалявате, за да не се развали храната. Друго решение е да намалите количеството на храната вътре.
Индукционният плот изисква най-много енергия от всички кухненски уреди. Той трябва да бъде свързан от квалифициран електротехник. Годишното потребление на енергия може да достигне до 750 кВт/ч енергия.
Фурната е още един от най-енергоемките кухненски уреди. Годишното потребление на енергия може да бъде около 500 кВт/ч.
Електрическата кана е уред, който консумира значително количество енергия, несъразмерно с размера си. Тя може да консумира до 240 кВт/ч годишно.
Една съдомиялна машина, която се използва ежедневно, може да увеличи годишната ви сметка за енергия. Основното нещо, което трябва да запомните, е да я включвате само когато имате наистина голямо количество мръсни съдове. Това ще спести не само вода, но и електроенергия.
Пералната машина е малко по-икономична и годишните разходи за енергия за нейната експлоатация могат да бъдат н толкова големи.
Лаптопът често е центърът на домашния ни офис. Особено в днешно време, когато много хора работят дистанционно. Ако приемем, че е включен по 8 часа на ден, годишното му потребление на енергия може да бъде около 140 кВт/ч

 

 

Последни
Анкета
Къде ще почивате това лято?

Резултати