Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Спорт

Три европейски първенства по БНТ 3 през август

  09.08.2022 17:22
Три европейски първенства по БНТ 3 през август

Спортно-развлекателният канал на БНТ излъчва шампионатите на Стария континент по най-престижните олимпийски спортове от 11-ти до 21-ви август

„Спортно лято с БНТ 3“ продължава. Наситена със спортни събития ще бъде програмата на спортно-развлекателния канал на обществената телевизия през август. БНТ 3 ще излъчи европейските първенства по плуване, лека атлетика и спортна гимнастика в дните от 11 до 21 август.

Рим ще бъде европейският плувен център за 2022 г. В италианската столица пристигат 1500 спортисти от над 50 страни, сред тях и 15 световни шампиони от проведеното през юни първенството на планетата през месец. България ще бъде представена в плувната надпревара от 10 състезатели, като фокусът ще бъде върху Йосиф Миладинов, който на миналогодишният европейски шампионат спечели сребърен медал на 100 м бътерфлай. Антъни Иванов /бътерфлай/, Калоян Лефтеров и Габриела Георгиева /гръб/ и Любомир Епитропов /бруст/ са другите ни надежди за силно представяне. БНТ 3 ще излъчва всеки ден от 11 до 17 август по две състезателни сесии – сутрин от 10:00 ч. и финалите от 19:00 ч. На 21 август БНТ 3 ще предава и състезанието по скокове във вода от кула, където ще ни представя Димитър Исаев – квалификация от 11:00 ч. и финал от 18:30 ч.

Европейските първенства по спортна гимнастика и лека атлетика ще се проведат в Мюнхен, като част от мултишампионат, който включва първенства на Стария континент в 7 вида спорт. От 11 до 14 август ще бъдат разпределени отличията в спортната гимнастика при жените, а надеждите там са свързани с Валентина Георгиева, която е едва на 16 години, но вече спечели първо място на прескок на световната купа в Осиек, Хърватия. БНТ 3 ще излъчи индивидуалния многобой на 11 август, като групата, в която Валя ще участва започва в 16:30 ч., и финалите на уредите – на 14 август от 15:30 ч.

Седмица по-късно е шампионатът при мъжете, където България ще участва с пълен състав. Надеждите на Йордан Александров, Дейвид Хъдълстоун, Димитър Димитров, Теодор Трифонов и Райън Радков са за добро представяне в многобоя и отборно, както и евентуално място във финалите на уредите. Надпреварата в индивидуалния многобой е на 18 август, групата с българско участие е от 11:00 ч., а последния поток, след който ще стане ясен шампионът на Европа, започва в 18:05 ч. и също ще бъде излъчен по БНТ 3. Отборната надпревара е на 20 август в 15:45 ч., а финалите на уредите са на 21 август в 14:45 ч.

Европейското първенство по лека атлетика от 15 до 21 август ще събере в Мюнхен около 1500 състезатели, сред тях се очаква да са и 10-те атлети от Стария континент, които спечелиха световни титли само преди месец. Шестима български състезатели ще стартират на шампионата, сред тях Мирела Демирева, която на последното европейско първенство преди 4 години спечели сребърен медал в скока на височина, Тихомир Иванов, два пъти четвърти на еврошампионат в зала и Милица Мирчева, която се класира в първите 15 в маратона на световното първенство. БНТ 3 ще покаже сутрешните сесии в петте делнични дни с начало около 11 часа и финалите от 21:00 ч. /в неделя, 21 август от 20:00 ч./

Същевременно с това спортно-развлекателният канал на обществената телевизия ще покаже и най-интересните финали – в прескачането на препятствия от световното първенство по конен спорт в Хернинг, Дания. Отборната надпревара е на 12 август от 22:00 ч., а зрителите ще могат да видят и кой е индивидуален шампион на планетата на 14 август от 20:45 ч.

 „Спортно лято с БНТ 3“ ще донесе още емоции на почитателите на спорта през септември с европейското първенство по баскетбол за мъже, световните първенства по художествена гимнастика и борба, световната купа по паркур и срещите от турнира на УЕФА „Лига на нациите“.

Последни
Анкета
Къде ще почивате това лято?

Резултати