Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
България

Критично пресъхналите участъци по река Дунав

  06.08.2022 19:49
Критично пресъхналите участъци по река Дунав

Апокалиптични кадри от Дунав, сушата оголи дъното

Критично пресъхналите участъци по река Дунав стават все повече и плашещо оголват бреговете. Кадри от дрон разкриват тъжната картина при остров Люляк, близо до Русе, който в момента е полуостров, предава NOVA.

Единият от ръкавите на европейския воден коридор е пресъхнал и позволява до острова да се отиде пеш. В момента от дъното на Дунав се копаят инертни материали, а любители на офроуда са намерили там нови трасета за своите джипове и мотори.

Корабоплаването в българския участък е почти спряло. Подобна е ситуацията и в горното течение на реката в Германия, Сърбия и Унгария.

„От 10 години не сме наблюдавали толкова критична ситуация. Фирмите търпят огромни загуби”, коментира по-рано тази седмица Александър Каменов капитан на кораб.

В края на юли дебитът на река Дунав от сръбския участък намаля до 1850 кубични метра в секунда. Това е приблизително една трета от многогодишната средна стойност за месеца (5350 кубични метра в секунда) по данни на Националния институт по хидрология и управление на водите в Румъния.

Последни
Анкета
Къде ще почивате това лято?

Резултати