Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Политика

Кризисен щаб ще решава проблемите в енергетиката

  03.08.2022 22:50
 Кризисен щаб ще решава проблемите в енергетиката

Създадох междуведомствен кризисен щаб за овладяване на кризата в енергетиката, който да предложи решения за сигурността, механизми за контрол и снижение на цените на горивата, както и на цената на електроенергията. Той ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев. Това обяви служебният министър-председател Гълъб Донев по време на пресконференция в Министерския съвет.

„В щаба ще влезе и министърът на енергетиката Росен Христов, представители на други министерства, на Държавната агенция „Национална сигурност, КЕВР, както и представители на работодателите и синдикатите", заяви той.

 Министърът на енергетиката Росен Христов заяви, че ситуацията с газа е сериозна, ако не и критична и проблемите са както с количествата, така и с начина на доставка на горивото.

 Освен това не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали и трябва да намерим начин - вероятно чрез закупуване от трети страни - на свободни слотове за разтоварване, което допълнително значително ще оскъпи цената на газа, който ще бъде доставен до България, обяви министърът.

 Цената на газа от Азербайджан, която беше обявена, че е значително по-ниска и то от порядъка на четири пъти, само за последните няколко дни, включително от вчера, е в пъти по-скъпа и то за две трети от договорените количества.

 Има и още един проблем - продължи Росен Христов - и поясни, че той е свързан със сериозната финансова криза, в която се намира "Булгаргаз". Положението е толкова лошо, че компанията е в невъзможност да се разплати дори за вече договорени количества.

Затова в Министерството на енергетиката са минали на денонощен режим на работа и подготвят търг за доставка на втечнен газ, който да задоволи поне частично нуждите на страната до края на годината и до края на отоплителния сезон.

 Търсим начини за рефинансиране на "Булгаргаз" и за преговори за снижаване на цената в общия микс на доставките на газ - обясни енергийният министър.

Последни
Анкета
Къде ще почивате това лято?

Резултати