Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Изложба на Варненския музей във Враца

  02.08.2022 10:03
Изложба на Варненския музей във Враца

На 2-ри август 2022 г. в 17:00 часа,  Регионален исторически музей - Враца представя мобилна изложба на Варненския исторически музей. Експозицията е посветена на 50-та годишнина от откриването на Варненския халколитен некропол. Изложбата показва историята на проучванията и откритията, свързани с най-ранното злато в света от края на V-то хилядолетие преди Христа. 

Варненското злато е най-старото в света,  намереното е археологическа сензация. По света находките стават известни с името Съкровището на варненския халколитен некропол („некропол” - град на мъртвите), а цивилизацията, на която е принадлежало „Култура Варна”. Това е най-голямото количество обработено злато от V хилядолетие пр. Хр. в света.

 В разкопаните около 7500 кв.м. са разкрити 294 гроба с над 3000 златни украшения и накити с общо тегло около 6,5 кг. Обработеното злато е отпреди около 7000 години – от края на петото и началото на четвъртото хилядолетие пр. Хр. – късно каменно-медна епоха (късен халколит).

До тогава се е смятало, че първият метал, обработван от човек е „мед”, но след тези разкрития се оказва, че златото започва да се използва заедно с медта и още от тогава става символ на власт и престиж.

Последни
Анкета
Къде ще почивате това лято?

Резултати