Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Сдружение „Книгини“: Не изхвърляйте стари книги - дарете ни ги!

  01.08.2022 22:32
Сдружение „Книгини“: Не изхвърляйте стари книги - дарете ни ги!

Сдружение „Книгини“: Не изхвърляйте стари книги. Дарете ни ги, а ние ще им вдъхнем нов живот!

Сдружение „Книгини“ стартира кампания за събиране на стари книги, които ще заживеят своя нов живот в първото българско село на книгата – с. Челопек, Врачанско.

„Често сред даренията, които получаваме, попадаме на ценни, но неправилно съхранявани книги, които не бива да се погубват и да лишаваме поколенията след нас от тяхната стойност. Тях заделяме за реставрация“, изтъкват от сдружение „Книгини“.

От сдружението споделят, че често се натъкват и на книги, които са толкова увредени, че всяка намеса не би могла да възвърне техния предишен облик, а стойността им е похабена. Техният апел е да не позволявате това да се случи и с вашите книги.

Не изхвърляйте стари книги. Дарете ни ги, а ние ще им вдъхнем нов живот!“, е призивът на сдружение „Книгини“.

Всички, които желаят да подкрепят мисията на сдружението, нека изпращат книгите на адрес:

с. Челопек, община Враца, ул. „Никола Марков – Колката“ 1, център „Книгини“ или директно се свържете с представителите на сдружение „Книгини“:

0884 288814 – Първолета Николова

0897 905600 – Мария Дончева

0878 874097 – Зорница Панайотова

[email protected]

https://knigini.com/

Сдружение „Книгини“ са създатели на първото българско село на книгата – с. Челопек, пълноправен член на Международната организация на градовете на книгата (International Organisation of Book Towns), книжарничката с мисия – Книжарничка „Извор“, с. Челопек / Izvor Bookshop. Първият по рода си VR филм в България „Дестинация Враца – величие и красота в 360°“ е създаден по тяхна идея и в изпълнение на родолюбивата им мисия. Сдружението вдъхна живот на затворената детска градина във врачанското село, преобразявайки го в настоящ център „Книгини“. Сред мисиите им е да вдъхват нов живот на стари и употребявани книги, възраждат стари и изчезващи занаяти в България, какъвто е занаятът книговезане, а също и да подпомагат хора в неравностойно положение и с тази цел създадоха Социално предприятие Творилница „Добрини“, в коeто творят жени в неравностойно положение от село Челопек.

Последни
Анкета
Къде ще почивате това лято?

Резултати