Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Враца

Патриотичен събор "Войводска вечер" край Враца

  30.07.2022 20:11
Патриотичен събор \

Пушечни залпове отгласиха Врачанския балкан, а причината беше петото издание на патриотичния събор "Войводска вечер", организиран от Областния комитет на ВМРО - Враца по повод 119-годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Събитието се проведе на 30 юли 2022 г. в местността "Войводин дол", над прохода "Вратцата".

Гостите на патриотичната проява видяха историческа възстановка на ритуал по полагане на клетва за вярност към македоно-одринската революционната организация. „Заклевам се в Бога, вярата и честта си, че ще се боря до смъртта си за добруването на българите от Мизия, Тракия и Македония… Заклех се!“, повториха четниците от Национален съюз "Единение" и ВМРО-Враца. Хората успяха да разговарят с популярния с родолюбивите си начинания общественик Ивайло Шопски, да посетят пътуващото читалище „Бащино огнище“, изложбата на старинно огнестрелно и хладно оръжие и щандовете представящи народните български занаяти дърворезба, ножарство, иконопис, тъкачество.

Градусът на настроението покачиха изпълненията народния певец Светлин Миланов – победител в последното издание на „Пирин фолк“. Всички присъстващи опитаха от приготвен на място „курбан по войводски“ и други традиционни ястия.

Като че ли, за да бъде още по-автентично изживяването, природата показа своята стихийна сила в разразилата се буря. „Явно войводите донесоха дългоочаквания напоителен дъжд“, коментираха участници и гости на събора, които макар и мокри до кости, не скриха патриотичните си емоции и очакването догодина пак да бъдат тук, в подножието на величествения Врачански балкан.

 

 

 

 

 

Последни
Анкета
Къде ще почивате това лято?

Резултати