Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Политика

47-ото Народно събрание се закри официално и остава в историята

  29.07.2022 18:38
47-ото Народно събрание се закри официално и остава в историята

Преди закриването на заседанието партиите изчетоха своите финални декларации. От трибуната се чуха равносметки, обвинения и благодарности.

 „Животът на този парламент изтече. Беше един от по-бурните и драматични парламенти. Все пак 47 НС беше изправено пред множество кризи – заложените бомби в пътното строителство, пандемията, високите цени на тока, войната на Путин и последствията от нея. Българските граждани знаят какво сме свършили през тези седем месеца”. Това се казва в последната декларация на ПП, прочетена от Андрей Гюров от трибуната на 47-ото НС.

Според ПП страната ни може да направи и много повече от вече постигнатото. „Истината е, че големите промени се правят, когато имаш достатъчно депутати, които искат те да се случат. Но нямаше антикорупционно мнозинство в това НС. Корупцията не намери достатъчно врагове в тази сграда, категоричен беше Гюров.

Последна за този парламент декларация на ГЕРБ-СДС, прочете от парламентарната трибуна  Десислава Атанасова. Според ГЕРБ-СДС отиващото си правителство е нанесло сериозни щети на имиджа на България, а възстановяването от тях ще отнеме години.

 „Излъченото от това НС правителство заяви в началото на своя мандат амбиция да сплотява и гради. Шест месеца по-късно то се превърна в олицетворение на всичко онова, което Смирненски обезсмърти в своята „Приказка за стълбата”, това каза Пламен Николов от „Има такъв народ", който прочете заключителна декларация от името на партията си.

"Има два особени парламентарни дни – в началото и в края, в които сме в острото противопоставяне между управляващи опозиция, мнозинства и малцинства – както и да се променят. Има и процепи в тези режими, в които все пак можем да се опитаме да си кажем и нещо по-различно от обичайните конфронтационни тези, с които излизаме на трибуната. Иначе тази прекрасна, достолепна „зверилница” изисква от нас и страст, и агресия, и желание за конфронтация”. Това се казва в последната за този парламент декларацията на „Демократична България”, прочетена от парламентарната трибуна от Христо Иванов.

Финалната декларация прочете временният председател на парламента Мирослав Иванов. Той припомни, че този състав на парламента е положил клетва преди осем месеца, в разгара на пандемията и когато инфлационните процеси вече бяха в сила, а цените на тока и газа нарастваха. Иванов припомни, че ситуацията допълнително се е усложнила след началото на войната в Украйна на 24 февруари. „Той подчерта, че сега „българското общество има нужда от политически елит, на когото да вярва, от спокойствие и стабилност”. „Българите заслужават да живеят в една по-добра България. Призовавам занапред да бъдем по-самокритични, по-отговорни, по-разумни и по-честни”, завърши председателят на парламента.

Безвремие е думата, която описва изминалите 8 месеца – период от време, в което нямаше стремежи и растеж. Това каза лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов от трибуната на парламента по време на финалните декларации на партиите от 47-ото Народно събрание.

„И законите, и решенията ви са като конституцията, която ви служи само, за да я нарушавате”, обърна се Костадинов към депутатите от доскорошното управляващо мнозинство.  „Потопихте държавата в кризи, но не успяхте да я унищожите. Време е да закрием парламента, а някой от вас могат да отидат да закусят в американското посолство”, каза още Костадинов.

Групите на БСП и ДПС не прочетоха заключителни декларации от парламентарната трибуна.

Последни
Анкета
Къде ще почивате това лято?

Резултати