Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Справочник

Ограничителни мерки срещу пожари по време на жътвената кампания

  18.07.2022 13:03
Ограничителни мерки срещу пожари по време на жътвената кампания

Изисквания при прибиране на житните култури:

-При започване на жътвата житните култури се парцелират на участъци чрез ожънване, отстраняване на сламата и изораване на противопожарни ивици.

-Противопожарните ивици покрай пътищата от републиканската и общинската пътна мрежа, железопътните линии, горските насаждения, сметищата, пчелините, гробищни паркове, покрай огради на газоразпределителни и катодни станции, кранови възли и съоръжения на магистралните газопроводи, петролопроводи, газостанции, бензиностанции и други обекти и др. са с широчина най-малко 6 м.

 -По време на жътва в житни блокове над 100 дка. се осигурява дежурство на трактор с водач с прикачен плуг с минимална широчина на захвата 1 м, а при блокове с площ над 2000 дка. - и на пригодено за пожарогасене съоръжение.

Изисквания за обезопасяване на земеделската техника и съоръжения:

-До участия в жътвената кампания се допуска само земеделска техника преминала годишен технически преглед.

-При жътва в големи площи е задължително да се осигурява и дежурство на трактор с прикачен плуг.

 -За да бъде опазена реколтата, за работа в узрели зърнени масиви се допуска само изправна земеделска техника и на изправна транспортна и друга техника, оборудвана с пожарогасители и монтирани искрогасители на изпускателните тръби.

-При движение на земеделската и транспортната техника не бива да се допуска буксуване и допир на ауспуха до суха растителност. Не се допуска паркиране и ремонтиране на земеделска и транспортна техника в близост до узрели зърнени масиви.

 - Акумулаторните батерии да са защитени от удар, вибрации и от попадане на метални предмети върху полюсите;

 - Електрическите вериги от оборудването да са защитени със стандартни предпазители, оразмерени за съответните номинални токове;

 - Резервоарите за гориво на земеделската техника да нямат външни механични деформации и пропуски на гориво; 

 - Техниката се осигурява с устройства за защита от статично електричество;

 - Ежедневно след приключване на работа пожароопасните възли и механизми в земеделската техника се почистват от наслоен прах, горими растителни отпадъци, масло и др.

-При установяване на техника, с която се извършва дейност и не отговаря на изискванията за пожарна безопасност, органите на ДПК съставят АУАН, а глобите, които се налагат чрез издаваните НП са от 200 до 2000 лв. Ще бъдат извършвани и съвместни проверки с органите на ОД „Земеделие“ при Министерството на земеделието, храните и горите  по установяване състоянието на земеделската техника.

На стопаните, съхраняващи груб фураж, припомняме че:

 - При складиране и/или съхраняване на открито в земеделските земи, грубите фуражи (слама, сено и др.) се обособяват на фигури. Фигурите са с единичен обем до 200 т и в група до 600 т. Фигурите на открито в земеделските площи се обособяват на групи върху терен, почистен от растителни остатъци, като разстоянието между фигурите е не по-малко от 15 м, а между групите е не по-малко от 50 м.

- Фигурите се обособяват на разстояние не по-малко 10 м от пътища и 50 м от горски насаждения, като около тях се осигуряват пожарозащитни ивици с ширина най-малко 5 м.

- Складирането му може да бъде на открито и в стопански постройки, на разстояние не по-малко от осем метра от сгради (основно и допълващо зас­трояване) и не по-малко от три метра до границите на съседните имоти;

- Около открито складиран груб фураж трябва да се поддържа минерализо­вана или него­рима ивици с ширина най-малко 3 метра;

 - Забранява се складирането на груб фураж на тротоара, на платното за движение, под електропроводи, тръбопроводи за го­рими и леснозапалими течности, газове, и други подобни комуникации.

При нарушаване на противопожарните правила се носи административно-наказателна отговорност по Закона за Министерството на вътрешните ра­боти. Съгласно чл.260 от ЗМВР нарушителите се на­казват с глоба от 200 до 2 000лв.

Последни
Анкета
Къде ще почивате това лято?

Резултати