Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Мездра е домакин на Втори международен фолклорен фестивал

  13.07.2022 15:46
Мездра е домакин на Втори международен фолклорен фестивал

От 17 до 20 юли Мездра е домакин на Втория международен фолклорен фестивал „Фолклорната магия на Мездра“ . Във фестивала ще вземат участие фолклорни ансамбли от 7 държави от три континента

От 17 до 20 юли 2022 г. в гр. Мездра ще се проведе Вторият международен фолклорен фестивал „Фолклорната магия на Мездра“ (Second International Folklore Festival „The Folklore Magic of Mezdra“). Организатори на събитието са Ансамбъл „Мездра“ и НЧ „Просвета 1925“ с подкрепата на Община Мездра.

Във фестивала ще вземат участие 8 фолклорни ансамбли от 7 държави от Европа, Азия и Южна Америка - Аржентина, Бразилия, България, Грузия, Индия, Иран и Сърбия, с общо над 200 танцьори и музиканти.

През четирите фестивални дни на сцената ще се изявят:

• Фолклорен балет на провинция Санта Круз (Ballet Folklorico de la Provincia de Santa Cruz), Аржентина;

• Културна асоциация Флор Рибейриня (Associação Cultural Flor Ribeirinha) от Куяба̀, щата Мато Гросо, Бразилия;

• Грузинска национална танцова трупа „Шевардени“ (Georgian National Dance Company „Shevardeni“) от Го̀ри, Грузия;

• Фолклорен ансамбъл „Съвет за насърчаване на културата на Пенджаб“ (Punjab Cultural Promotion Council Folk Ensemble) от щата Пенджаб, Индия;

• Танцова група „Хавалан” (Dance Group „Hawalan”) от Бойнурд, провинция Северен Хорасан, Иран;

• Фолклорен ансамбъл „Св. Джордже“ (Folklorni ansambl „Sveti Đorđe”) от Белград, Сърбия;

• Ансамбъл „Мездра“ (Ensemble „Мezdra”) от гр. Мездра, България;

• Танцов състав „Хемус“ (Dance Ensemble „Hemus”) от гр. Враца, България.

Програмата на фестивала включва пет съвместни концерта на участниците в „The Folklore Magic of Mezdra 2022“: на 17 юли (неделя) от 20:00 ч. в с. Моравица (в двора на ОУ „Васил Кънчов“), на 18 юли (понеделник) два концерта в гр. Мездра - от 10:00 ч. пред Община Мездра и от 11:00 ч. пред Дома за стари хора, и един - от 20:00 ч. в с. Зверино (на новооткрития площад „4 юни“), и на 20 юли (сряда) от 20:00 ч. - заключителен концерт на площад „България“ в гр. Мездра.

„Mеждународният фолклорен фестивал „Фолклорната магия на Мездра“ има за цел да се превърне в едно от културните събития в община Мездра с международен мащаб, сподели арт директорът на фестивала Мирослав Аспарухов, художествен ръководител и хореограф на Ансамбъл „Мездра“. Чрез този форум поставяме основите на бъдещи приятелства между различни култури, основани на фолклорната магия на танца.”

Организаторите на събитието най-учтиво канят жителите и гостите на община Мездра да заповядат на Втория международен фолклорен фестивал „Фолклорната магия на Мездра“!

Последни
Анкета
Къде ще почивате това лято?

Резултати