Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Бизнес

Ръст на приходите в НАП с над 1,6 млрд. лв.

  06.07.2022 13:42
Ръст на приходите в НАП с над 1,6 млрд. лв.

До 30 юни приходната агенция събра повече от 14,9 милиарда данъци и осигуровки

Над 14,9 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за приходите през първата половина на 2022 година, което е с 1,6  млрд. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година, сочат данните на НАП.

До края на юни приходите за централен бюджет са близо 8,2 млрд. лева, като данъкът върху доходите на физически лица е почти 2,2 млрд. лв., 1,7 млрд. лв. е корпоративният данък и повече от 4 млрд. лв. ДДС.

Приходите от осигурителни вноски към 30 юни надвишават близо 6,3 млрд. лв. в това число над 3,7 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 1,6 млрд. лв. – за здравноосигурителни вноски и 920 млн. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък – 38%. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 8 на сто, а осигурителните вноски растат устойчиво с над 12 % спрямо същия период на миналата година, допълват от НАП. 

„Отличните резултати, които отчитаме, се дължат както на партньорския подход от страна на НАП към бизнеса и гражданите, така и на тяхното добросъвестно поведение. Удовлетворени сме от факта, че за пореден път наблюдаваме увеличение на доброволното деклариране и плащане от страна на данъкоплатците. Уверени сме, че с тези темпове, ръстът на приходите през 2022 г. ще надмине очакванията ни“, каза изпълнителният директор на НАП Румен Спецов по повод поредния рекорден ръст в приходите. 

Последни
Анкета
Къде ще почивате това лято?

Резултати