Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Политика

Правителството не оцеля при вота на недоверие

  22.06.2022 19:45
Правителството не оцеля при вота на недоверие

Това е историческо събитие, след като това е първият успешен вот на недоверие в съвременната история на България

Депутатите решиха съдбата на кабинета "Петков", след като във вторник се проведоха дебатите по мотивите за вота на недоверие. "За" бяха 123, а 116 бяха "против". "Въздържали се" народни представители нямаше. Така правителството не издържа вота на недоверие.
Вотът на недоверие беше внесен първоначално от ПГ на ГЕРБ-СДС, като към него изразиха подкрепа ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане".

"Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, Бойко Борисов, Слави Трифонов и Митрофанова", заяви Кирил Петков секунди след като мина вотът на недоверие в парламента, със 123 гласа "за" и 116 гласа "против".
"Искам да заявя ясно, че този вот е една малка стъпка от един много дълъг път. Те не разбраха, че така не могат да спечелят българския народ. Обещаваме, че ще спечелим тази битка да отвоюваме държавата си, да имаме една държава без мафия, да имаме една нормална и европейска България", обърна се Петков към народните представители.

Гласуването се проведе на фона на антиправителствен протест, подкрепен от привърженици на ДПС и "Възраждане". Успоредно с това се провежда и многохилядна демонстрация в подкрепа на кабинета. Мерките за сигурност са засилени.