Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Кметът на Видин проведе среща с посланика на Кралство Испания

  20.06.2022 16:32
Кметът на Видин проведе среща с посланика на Кралство Испания

Д-р Цветан Ценков посрещна днес Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, който бе придружен от Мигел Ейне, съветник, Рубен Саенс от отдел „Образование“ и Димитър Мешински от отдел „Вътрешни работи“ на испанското посолство у нас. Срещата е по инициатива на дипломата, който е на посещение във Видинския регион. На нея присъства и заместник-кметът на Община Видин Десислава Тодорова.

В началото на срещата кметът подари на г-н Поланко картина с изображение на символа на старопрестолен Видин – крепостта „Баба Вида“.

По време на разговора Негово Превъзходителство сподели впечатления от срещата си с децата и треньорите от спортно-социалното училище на Фондация „Реал Мадрид“, създадено преди няколко години в нашия град. Д-р Ценков отбеляза, че Община Видин винаги е подкрепяла работата на школата и ще съдейства и занапред за създаване на по-добри условия за спорт не само за децата в неравностойно положение.

Г-н Алехандро Поланко и д-р Ценков обсъдиха множество теми, свързани със задълбочаване на сътрудничеството между България и Испания, с актуалната политическа обстановка в страната, с характеристиките и възможностите за развитие на Общината в различни сфери. Кметът постави наболелия проблем с липсата на добра инфраструктура и забавянето на изграждането на скоростния път от София до Видин, като подчерта, че през Дунав мост 2 това е най-пряката връзка със  Западна Европа. Д-р Цветан Ценков запозна г-н Поланко с природните и исторически дадености на нашия град, като отбеляза, че той е известен със своята духовна толерантност и че хората, изповядващи различни религии живеят в мирно съжителство от древни времена. Той допълни още, че в момента Община Видин възстановява еврейската  синагога по европейски проект и тя ще отвори врати като Културен център „Жул Паскин“. Кметът запозна дипломата и с редицата фестивали, които се организират във Видин и каза, че тази година ще бъдат поканени да се включат в международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“ и участници от Испания.

Дипломатът изказа възхищението си от историческите и културни забележителности на Видин и коментира идеята за организиране на фотоизложба в Художествената галерия „Н. Петров“, както и за изучаване на испански език. Той заяви, че Видинският регион може да се развива успешно и като туристически и културен център, и в областта на селското стопанство. Г-н Алехандро Поланко каза, че ще направи проучване сред испански фирми дали имат интерес в тези сфери. „Видин и Белоградчик са чудесни дестинации и аз ще разговарям и с други дипломати да се насочи фокуса върху тях и те да бъдат посещавани много повече“ – допълни още Негово Превъзходителство.

Кметът д-р Ценков благодари сърдечно на испанския посланик за визитата му в старопрестолен Видин и покани гостите да дойдат отново.

20.06.2022

 

 

Последни
Анкета
За кого ще работи правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

Резултати