Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски

  19.06.2022 21:54
300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски

Тази година, на 19 юни Българската православна църква чества 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски.

В Банско са най-големите чествания -300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски,  260 години от написването на История славянобългарска и 60 години от канонизирането му за светец.

Днешният ден е ден на почит към Свети Паисий Хилендарски и преклонение пред делото му. Българският народен будител и духовник, наричан още Отец Паисий, е считан за основоположник на Българското Възраждане.

Роден е през 1722 г. в Самоковската епархия, най-вероятно в Банско, баща му е от Банско, а майка му от самоковското село Доспей. Според неговите думи не е учил "нито граматика, нито светски науки", вероятно имайки предвид годините до замонашването си.

През 1745 г. отива в Хилендарския манастир, където по-късно е йеромонах и проигумен. В манастира игумен е и неговият брат Лаврентий.

С много труд две години събира материали (за тази цел ходи и в "Немска земя") и започва да пише българската история, която завършва през 1762 г. в Зографския манастир.

"История славянобългарска" е написана през 1762 година.

Паисий е канонизиран за светец от Светия синод на Българската православна църква през 1962 г., когато България отбелязва 200-годишнината от появата на епохалния труд.