Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Наградените в конкурса за разказ „Дядо Йоцо гледа”

  18.06.2022 19:27
Наградените в конкурса за разказ „Дядо Йоцо гледа”

Приключи XI Национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа”

Станаха известни призьорите в XI Национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа“ на тема: „Миналото, настоящето и бъдещето на нашата Родина”, oрганизиран от Община Мездра, Съюза на българските писатели (СБП) и Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа”.

В тазгодишното издание на конкурса, който е анонимен, взеха участие 57 автори. Техните разкази оцени комисия с председател Трендафил Василев, поет, журналист и издател, и членове - Благовеста Касабова, литературен критик, и Светла Дамяновска, поет и прозаик, и тримата членове на СБП.

С първа награда (800 лв.) беше отличен разказът „Звездна ръченица“ на поетесата с китара Светлана Йонкова от София. Втора награда (600 лв.) беше присъдена на хасковския писател Иван Енчев за неговия разказ „Стълба към небето“, а трета награда (400 лв.) заслужи разказът „Да живей България“ на варненския писател и художник Иван Кьосев. Комисията реши да бъде връчено и едно поощрение (200 лв.) - на един от доайените сред членовете на СБП проф. д-р инж. Банко П. Банков (85 г.), писател и драматург, който е роден в Ловеч, за разказа „Семейна реликва“.

Награждаването на призьорите в конкурса ще стане на 25 юни 2022 г. (събота) от 12:00 часа в Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа“ край с. Очиндол, община Мездра. Преди церемонията рецитал ще изнесат победителите във Втория общински детски конкурс рецитал на Вазови творби, организиран от Община Мездра и от Център за подкрепа за личностно развитие - гр. Мездра.

В досегашните единайсет издания на Националния литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа“ са журирани общо 934 разказа. Наградените автори са 53-ма, а общият награден фонд от 2009 г. до 2022 г. (вкл.)* е 23 800 лв., което превръща това творческо съревнование в един от най-привлекателните за участие литературни конкурси у нас.

* През периода 2017-2019 г. конкурсът не се провежда.

 

 

 

Последни
Анкета
За кого ще работи правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

Резултати