Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Студенти от НХА рисуват забележителностите на Видин

  18.06.2022 18:49
Студенти от НХА  рисуват забележителностите на Видин

Студенти от Националната художествена академия рисуват забележителностите на Видин

Видин е домакин на учебно-творческа практика на студенти от Националната художествена академия в София. Инициативата се осъществява със съдействието на Община Видин. В рамките на една седмица талантливите младежи, под ръководството на своя преподавател доц. д-р Стоян Дечев, ще рисуват забележителностите на Видин.

Гостите от Академията доц. Дечев и групата от 14 студенти в специалност „Плакат и визуална комуникация“ бяха посрещнати от заместник-кмета Цветомира Илиева, която ги приветства от името на кмета на Общината д-р Цветан Ценков и от името на цялото общинско ръководство с „добре дошли“ във Видин. Заместник-кметът изрази увереност, че престоят им в нашия старопрестолен град ще бъде не само приятен, но и ползотворен.

Студентите се разходиха в града, за да изберат обектите или местата, които ще рисуват. Те вече започнаха да творят на различни локации във Видин. В събота сутринта групата  се срещна с Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, а в понеделник, отново в сутрешните часове, е предвидено посещение в Художествената галерия „Никола Петров“. Целта е студентите да се запознаят с творчеството на родения във Видин художник Никола Петров, както и да видят картини от фонда на галерията, които рядко се експонират, но биха представлявали интерес за тях.

В края на учебно-творческата практика всеки от младите художници ще подари на Видин една своя картина.

 

Последни
Анкета
За кого ще работи правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

Резултати