Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Политика

Депутатите приеха актуализацията на Бюджет 2022

  16.06.2022 22:51
Депутатите приеха актуализацията на Бюджет 2022

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет. В нея е заложено увеличение на пенсиите и антикризисните мерки. Бюджетът е приет на първо четене със 133 гласа "за" и 103 против, предаде БНТ.
Шансовете за приемане на бюджета на първо четене бяха големи - освен че се подкрепя от управляващата коалиция, от ИТН също обявиха, че ще го подкрепят на първо четене, въпреки че го разкритикуваха с аргумента, че не предвижда реформи. Също така заявиха, че ще предложат промени между двете четения.
"Очакванията на финансовото министерство могат да сигнализират, че повишаването на различни прагове по административен ред по-сокор са довели до повишаване на сивия сектор и тук трябва да бъдем много внимателни", заяви Любомир Каримански.
От ДПС обърнаха внимание на увеличението на новия дълг с 3 млрд. лева.
"Има проблеми с дълга, не толкова с неговия размер, не толкова таванът, трябва да се планира по-добре. И проблемът с дълга е, че до момента не емитирахме дълг. Емисията най-вероятно няма да се случи. Оттук нататък в момента доходността по дълговете на държави от еврозоната рязко се качва", заяви Петър Чобанов от ДПС.
Сериозни критики срещу бюджета изказаха от ГЕРБ-СДС и от "Възраждане". Според тях той няма да може да бъде изпълнен и ще се наложи нова актуализация.
"Механизмът на взаимодействие на коалиционните партньори, ако това правителство продължи да управлява до края на годината, няма да е последна", заяви Кирил Ананиев.
"По отношение на самите мерки в актуализирания бюджет, те са наистина антиинфлационни. Свързани с намаление на данъчни приходи. Може би това не са мерките, които ние бихме желали, но за мен това е крачка в правилната посока", заяви Владислав Панев от "Демократична България".
"Основните акценти в бюджета са свързани с антикризисните мерки, които са предвидени и представени от правителството. Част от тях са насочени към това да останат повече доходи у хората и фирмите. Увеличава се данъчният кредит", заяви Асен Василев.
В случай че държавният бюджет не бъде приет на второ четене, няма да може да бъдат увеличени и пенсиите, заложени в бюджета на Държавното обществено осигуряване.