Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Монтана

Академик Ячко Иванов е новият почетен гражданин на Монтана

  13.06.2022 18:28
Академик Ячко Иванов е новият почетен гражданин на Монтана

„Това е най-скъпата ми награда, въпреки че съм награждаван многократно, заяви академик Иванов. Почетният знак на Община Монтана му бе връчена от кмета Златко Живков на тържествено заседание на общинския съвет, в присъствието на посланика на Сърбия Желько Йович, народни представители, областния управител, представители на държавната власт, делегати от побратимени градове, граждани.

Реологията е сравнително млада наука, дял от механиката, изучаващ пластичните деформации на непрекъснатите среди при приложено напрежение.

„Дори остаряването е обект на реологията, заяви акад. Иванов. Това е сравнително млада наука, с която ме завладяха моите преподаватели в Одеса”, обясни той. Благодарение на нея е бил навсякъде по света, но винаги е носил в сърцето си България и родния си край в  Северозапада. За да опише  нрава на хората по тези места акад. Иванов цитира своя земляк Димитър Николов. Българинът  се характеризира с откритост, доброта, издръжливост и неустрашимост. „Много е важно върху, чии рамене ще стъпиш, казва ученият, а аз имах възможност да взема опит от световноизвестни преподаватели в  областта на реологията.   

 Акад. Ячко Иванов е роден в село Киселево. Завършил е Одеския хидротехнически институт. Работи в областта на реологията и създава нова научна дисциплина микрореология. Бил е научен секретар на БАН, гост професор в Университета "Мак Гил" - Монреал, Канада, професор в Русенския университет и др. Членувал е в 15 научни и професионални организации, 13 международни, национални, регионални и държавни комитети, съвети, комисии и асоциации. Развива нови области в науката реология (изследване на свойствата на течните материали) – микрореология на течни силикатни и полимерни композиции и микрореология на интелигентни материали и на втвърдени нанокомпозиции. Благодарение на Иванов, се използва методът на математическата теория на експеримента, което води до използване на информационните технологии в областта на реологията. Ученият от БАН създава теоретична основа за управление на теченето на флуидите и за втвърдяване на полимерите. Постиженията му са оценени извън страната ни, свидетелство за което са членствата му в Американско, Британско, Френско, Европейско дружество по реология, членство в Нюйоркската академия на науките, в IPPS и IEA. Сред наградите, с които е удостоен акад. Иванов, присъстват медали от Института по физикохимия при Руската академия на науките (1978), награда на Министерството на науката и образованието на Русия (1989), златен медал от Университета Douai (Франция, 1994), награда Distinguished Leadership Award на Американския биографичен институт (1997).

Последни
Анкета
За кого ще работи правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

Резултати