Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Политика

Петър Колев: Македонските българи искат защита от българската държава

  10.06.2022 15:17
Петър Колев: Македонските българи искат защита от българската държава

 Това каза изявеният българин от Македония и председател на „Граждански демократичен съюз“ Петър Колев пред хората в гр. Мездра. Инициативата „Какво е да си българин в днешна Македония?“ е част от годишната среща по проблемите на българите в чужбина, която се провежда за десети път в област Враца. В дискусията се включиха Александър Сиди – съпредседател на ВМРО и Красимир Богданов – областен лидер на войводите за Враца.

„От подписването на договора за приятелство и добросъседство с България, в Македония нищо не се е променило. Напротив, антибългарската кампания, като че ли се засилва. Въпреки поетите ангажименти, нито една буква в учебниците не е заменена, издигат се паметници, клеймящи фашисткия окупатор, медиите бълват негативни новини по адрес на България, никой изявен българин не получава право за професионално развитие. Не искам да коментирам българската вътрешна политика, но при тази ситуация е учудващо как в България има сили, които искат безусловно да се махне ветото. Ние, македонските българи чакаме от Българската държава да ни защити, а не да ни оставя на произвола на съдбата.

Със Северозападна България ме свързват спомени от най-ранното ми детство, когато моят дядо Перо Колев пееше забранената в Македония песен за войводата роден в близкото до тук село Струпец Гено Димитров, който загива през 1903г. край с. Карбинци, Щипско. Затова, дядо ми плати с няколко денонощия в ареста“, заяви Петър Колев.

Аледсандър Сиди разкри пред присъстващите плановете и възможните действия на премиера Кирил Петков, потвърдени и от паметната записка показана в националните медии. „Това е не само заобикаляне на рамковата позиция на 44-то народно събрание. Това е национално предателство“, заяви той. 

Последни
Анкета
За кого ще работи правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

Резултати