Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Еврокомисарят Елиза Ферейра посети Видин

  09.06.2022 23:01
Еврокомисарят Елиза Ферейра посети Видин

Тя бе посрещната от кмета на Общината д-р Цветан Ценков, с когото проведоха разговор по редица теми. Заедно с европейския комисар по сближаване и реформи бяха вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и заместник-министърът на МРРБ Деляна Иванова. На срещата в Общината присъстваха и заместник-кметовете Борислава Борисова и Светослав Скорчев.

Кметът подари на еврокомисар Ферейра картина, изобразяваща крепостта „Баба Вида“ и дърворезба с ликовете на  св. Богородица и на духовния закрилник на Видин св. Димитър Солунски.

„Тъй като моят ресор е кохезионна политика и реформи,  за мен беше много важно да дойда във Видин и целта ми е да посещавам населени места извън столиците на държавите. Радвам се, че съм тук и имам възможност да разбера лично от Вас каква е визията Ви не само за развитието на града, но и на региона“ – каза в началото на срещата г-жа Ферейра. Видинският кмет я запозна с проблемите, чието разрешаване в момента е наложително и изрази надежда, че еврокомисарят ще подкрепи развитието на града и региона. Той постави въпроса за липсата на добра инфраструктура и забавянето на строителството на пътя Видин-Ботевград.  Г-жа Ферейра отбеляза, че се е убедила сама в необходимостта от спешното разрешаване на този проблем, пътувайки днес до Видин. В тази връзка вицепремиерът Гроздан Караджов отбеляза, че нашият град има много голям потенциал, традиции и култура, но наистина трябва да се реши въпросът с инфраструктурата чрез изграждане на скоростен път и на скоростна ж.п. линия. Той каза още, че е водил разговори с румънски министри за обсъждане на общи действия за подобряване на инфраструктурата в трансграничния регион.

По време на срещата д-р Цветан Ценков запозна накратко г-жа Ферейра с историята на старопрестолен Видин, характерен с изключително важното си геостратегическо разположение, с уникалните си културно-исторически забележителности, известен през вековете с толерантността на жителите към други култури и религии.

Той разказа, че в недалечното минало във Видин е имало добре развита и тежка, и лека промишленост. Стремежът на общинското ръководство е тези традиции да бъдат възвърнати, включително в овощарството и зеленчукопроизводството. „Искаме да създадем Балканска плодово-зеленчукова борса. Имаме разработен проект за обособяването на цялата зона от Крайова, през Видин до Зайчар като свободна индустриална зона и да привличаме инвеститори“ – отбеляза кметът. Той сподели  за богатството от минерални води, с което Видин разполага и за предприетите стъпки за реалното използване на този природен ресурс.

Елиза Ферейра обобщи, че инфраструктурата е необходима, но не е достатъчна сама по себе си за постигане на ускорено развитие, а са нужни и инвестиции във ВиК услугите, в зелена енергия и др. В момента сме в период на най-големи публични инвестиции в България. Страната ни ще получи общо 17 милиарда евро от кохезионните фондове в периода 2021-2027 г. и от Плана за възстановяване и устойчивост, като значителна част от тях, по решение на българското правителство, ще бъдат инвестирани в по-слабо развитите региони като Северозапада.

Програмата на еврокомисаря продължи с разходка по централната пешеходна зона, чиято основна реконструкция бе осъществена по проект на Община Видин, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., на обща стойност 11 954 145 лв., от които 9 689 660 лв. - европейско финансиране.

По-късно гостите влязоха в най-старото видинско училище – СУ „Цар Симеон Велики“, чиято сграда бе обновена също по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., проект „Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин”, на обща стойност почти 17 милиона лв. Директорът Ирена Гъркова запозна гостите с историята на учебното заведение и разказа как е реализиран проектът и какви са ползите от него. Елиза Ферейра и останалите гости изразиха огромното си възхищение от видяното.

Делегацията посети и друг важен обект, изграден с европейско финансиране – пречиствателната станция за отпадъчни води.

Визитата във Видин включваше и посещение на средновековната крепост „Баба Вида“.

9.06.2022

Последни
Анкета
За кого ще работи правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

Резултати