Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Любопитно

Кафето помага на работата на мозъка

  08.06.2022 19:14
Кафето помага на работата на мозъка

Обикновено кафето се пие за събуждане, за удоволствие или се използва като повод да се разменят няколко думи с приятели, съобщи „Труд бг“. Но оказва се, че успоредно с това то може да се отрази положително на работата на мозъка. Причината за това е, че невронните връзки се реорганизират и по този начин подобряват когнитивните функции. Изследването по тази тема е на учени от различни изследователски центрове в Южна Корея. Тяхното проучване е публикувано в списание Scientific Reports.

В експеримента участват 21 възрастни доброволци, които са в добро здраве. За целта на изследването, те е трябвало в деня преди експеримента да не пият напитки с кофеин и да не приемат лекарства. Участниците преминават през невропсихологични и електроенцефалографски изследвания. Това се случва преди да пият кафе и половин час след това.

Учените анализират получените данни и установяват, че след като доброволците са пили кафе, структурата на функционалните невронни връзки в мозъка се променя, като тя става по-ефективна. Участниците, които са пили кафе показват по-добри резултати от тестовете, свързани с работната памет, вниманието и мисленето.

Затова получавате още една добра причина да си направите ароматно кафе. Освен да се почувствате по-добре и мозъкът ви ще може да работи по-качествено.

Последни
Анкета
За кого ще работи правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

Резултати