Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Политика

Слави Трифонов: Изтеглям министрите на "Има такъв народ"

  08.06.2022 18:18
Слави Трифонов: Изтеглям министрите на \

Слави Трифонов: Изтеглям министрите на "Има такъв народ" и слагам край на тази коалиция."Причините, поради които тази коалиция не работи и поради които ние нямаме място в нея са две - Македония и фактът, че в държавата вече няма пари", добави Трифонов

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов направи извънредно изявление, в което заяви, че партия "Има такъв народ" (ИТН) няма място в коалицията. 

"Доброволно излизам от управлението. Ако целта беше облаги, щях да стоя усмихнат и ояден в тая коалиция. Само че за разлика от "Продължаваме промяната", аз не съм такъв. Така че от днес изтеглям министрите на ИТН и слагам край на тази коалиция и на тази агония",  заяви Трифонов. "Днес министрите на "Има такъв народ" напуснаха заседание на Министерски съвет заради изключително лошия бюджет,който представи Асен Василев. Това е поредният повод, който ясно и безапелационно показва, че нито министър-председателят, нито финансовият министър се справят, нито тази коалиция работи както трябва. Даже това е агония", заяви Трифонов.

"Причините, поради които тази коалиция не работи и поради които ние нямаме място в нея са две- Северна Македония и фактът, че в държавата вече няма пари", добави Трифонов. "По отношение на Северна Македония министър-председателят води друга външна политика, различна политика от тази на МВнР, различна от политиката на парламента и различна от политиката, декларираната на КСНС при президента. Министър-председателят си има друг външен министър, негов си, който се казва Весела Чернева. Министър-председателят е обещал на различни лидери от Европа и света, че ще вдигне ветото на Северна Македония и прави всичко възможно това да се случи, въпреки че огромната част от българските граждани искат РСМ да започне преговори, чак когато изпълни договора между двете държави, подписан през 2017 г.", заяви още лидерът на ИТН.

"По този начин Кирил Петков грубо, безпардонно и едностранно нарушава подписаното коалиционно споразумение.Македония е важна част от нашата история и нашата душа, и никой няма право да взима едностранни решения против волята на българския народ. Това се нарича национално предателство", заяви Слави Трифонов.

По отношение на бюджета и парите на държавата, Трифонов заяви, че откакто Асен Василев е финансов министър, в държавата "хвърчат милиарди". "Всеки лев е важен, особено ако говорим за парите на държавата. Това са нашите пари, всичките ни пари и никой няма право да експериментира с тях - еднолично да ги харчи, както намери за добре и да прави каквото си иска, ако ще не да е завършил Харвард, а да е завършил Галактическия институт", каза още Трифонов.

"Никой не знае за какво се изхарчи най-голямата сума в историята на България - 9 млрд. лева за 9 дена през декември 2021 г. – 4 млрд. се източиха от енергетиката и се изхарчиха за текущи нужди. Вземаха се пари от енергетиката и се харчеха, защото няма достатъчно други приходи. 1,2 млрд. от държавните дружества се взеха, за да се купи зърно. Зърно няма, а и 1,2 млрд. ги няма. Къде са?... Къде е борбата с мръсните пари, които щяха да ловят? Къде са осветлените корупционни схеми на предишното управление? Къде са онези 8 милиарда кражби от бюджета и защо не са в държавата? Как ви звучи намерението на Асен Василев да изтегли нов дълг? Над 10 милиарда лева само за тази година? Кой ще ги плаща тези пари, той ли ще ги плаща, или нашите деца", заяви още Слави Трифонов.

Той заяви, че министрите на "Продължаваме промяната" водят държавата към фалит. "Депутатите от ИТН ще подкрепят актуализацията на бюджета в частта на социалните мерки и пенсиите на хората, но няма да подкрепят останалата част, защото е вредна и води страната към разруха", добави още лидерът на "Има такъв народ".

Припомняме, че по-рано днес трима от министрите на "Има такъв народ" напуснаха заседанието на Министерския съвет, на което се обсъждаше актуализацията на бюджета. Последваха и коментари от коалиционните партньори в парламента. 

Последни
Анкета
За кого ще работи правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

Резултати