Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Бизнес

489 нови работни места са разкрити от 1 юни по програма

  07.06.2022 17:19
489 нови работни места са разкрити от 1 юни по програма

489 нови работни места ще бъдат разкрити от 1 юни по Регионалната програма за заетост на област Враца 2022 г.

Регионална програма за заетост на област Враца – 2022 г. вече е одобрена от министъра на труда и социалната политика. Финансирането по нея е в размер на 2 606 665 лева за разкриване на 489 работни места за продължително безработни лица, безработни младежи до 29 години - с подгрупа до 25 години, младежи, които нито се обучават, нито за заети, безработни над 50-годишна възраст, безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т. ч. безработни с ниско образование, хора с увреждания, лица извън работната сила, желаещи да работят, в т. ч. обезкуражени лица.

В програмата участват работодатели не само от публичния, но и от частния сектор. Работните места са разпределени в дейности по благоустройство на населеното място, поддържане и опазване на общинската и държавната собственост, ремонт и поддръжка на общинска пътна мрежа; ремонт и облагородяване на общински градини и паркове, детски градини и площадки; текуща поддръжка и почистване на улици, пътища и др., извършване на строително- ремонтна дейност. От частните фирми са заявени работни места за шофьори, шлосери, бармани, продавач-консултанти, градинари, общи работници.

Наетите ще работят по утвърден график и разпределение в населените места на територията на област Враца на пълен работен ден до 6 месеца.

Работодатели по програмата са десетте общини от област Враца и 34 фирми партньори. За реализирането й от държавния бюджет се предоставят 2 606 665,00 лв, а от общините и партньорите – 20 120 лв.

Планираният край на регионалната програма е 9 декември 2022 г. Тя е утвърдена от комисията по заетост към областния съвет за развитие, разработена е в съответствие с изискванията на Закона за насърчаване на заетостта и разпоредбите на правилника за изпълнението му, отговаря на националния план за действие по заетостта през 2022 г., както и на националните, регионалните и общинските документи за развитие. Тя е форма на подкрепа от държавата за хората в уязвимо положение и за бизнеса в региона.

 

Последни
Анкета
За кого ще работи правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

Резултати