Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Посланикът на Сърбия бе на работна визита във Видин

  02.06.2022 19:05
Посланикът на Сърбия бе на работна визита във Видин

Заместник-кметовете Светослав Скорчев и Десислава Тодорова посрещнаха Негово Превъзходителство доц. д-р Желко Йович в Общината. По време на проведената среща бяха обсъдени важни теми и проблеми, пред които са изправени общините в трансграничния регион на България и Сърбия – демографската криза, слабата икономика и недостатъчно развитата инфраструктура.

        В тази връзка посланик Йович посочи, че предстои изграждане на автомагистрала до град Зайчар. И обърна внимание, че е много важно от българска страна да бъде ускорено изграждането на пътя Видин – София. Дипломатът сподели, че вече функционира скоростна железопътна линия между Белград и Нови Сад, предстои да приключи изграждането на подобна между Нови Сад и Суботица, както и между Белград и Ниш. В същото време Унгария строи ж.п. линия от столицата Будапеща до границата със Сърбия. Така до няколко години между Ниш и Будапеща ще се пътува със скоростен влак само за три часа. Негово Превъзходителство изрази мнение, че продължаването на тази транспортна връзка към България ще се отрази положително върху развитието на граничните региони на нашите две държави.

        Заместник-кметовете Тодорова и Скорчев подчертаха, че Община Видин нееднократно е настоявала пред българското правителство за ускорено изграждане на необходимата инфраструктура, като отбелязаха, че целенасочената подкрепа за Видинския регион е въпрос на държавна политика. „Ако държавата наистина има желание да развие този регион на България, съм убеден, че е възможно важните инфраструктурни проекти да бъдат осъществени за няколко години“, каза Светослав Скорчев, като допълни, че Община Видин ще продължи да лобира за това.

      Дискутирана бе и темата за трансграничното сътрудничество. Десислава Тодорова запозна посланик Йович с реализираните досега проекти от Община Видин в партньорство със сръбски общини. По един от тях, във Видин и в Княжевац бяха изградени модерни центрове за диагностициране на ортостатични и опорно-двигателни нарушения при деца, а по друг проект Община Видин закупи нови сметосъбиращи машини. Заместник-кметът обясни, че вече е започнала и подготовката във връзка с предстоящото стартиране на новата програма за трансгранично сътрудничество. В тази връзка са проведени разговори с Община Княжевац и е постигната договореност относно кандидатстването със съвместни проекти в сферата на туризма, с цел подобряване на предоставяните туристически услуги.

      Заместник-кметовете Десислава Тодорова и Светослав Скорчев и посланикът на Сърбия доц. д-р Желко Йович се обединиха около мнението, че преодоляването на демографските и икономически проблеми на трансграничния регион е възможно чрез подобряване на транспортната свързаност и задълбочаване на сътрудничеството.

2.06.2022

Последни
Анкета
За кого ще работи правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

Резултати