Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Над 550 самодейци се изявиха на фолклорен събор „Де е българското“

  30.05.2022 14:52
Над 550 самодейци се изявиха на фолклорен събор „Де е българското“

Над 550 самодейци се изявиха на XVI Национален фолклорен събор „Де е българското“ край с. Очиндол, община Мездра

Повече от 550 самодейци - танцьори, певци и инструменталисти от Северна и Западна България, взеха участие в XVI Национален фолклорен събор „Де е българското“, който се проведе в Неделята на слепия - 29 май, в Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа” край мездренското село Очиндол. Организатор на събитието, традицията за чието провеждане датира от 2006 г., е Община Мездра.

Фолклорният събор беше официално открит от кмета на Мездра Иван Аспарухов в присъствието на собственика на туристическия комплекс Огнян Петров. „Благодаря ви, че с участието си потвърдихте нашето желание да не прекъсваме този фестивал, каза в приветствието си Аспарухов. На̀дали днес Дядо Йоцо отново ще прогледне с очите си, но аз съм убеден, че той ще прогледне с душата си.

Това, което е в душата на българина, е това, което ще видите днес и за което си заслужава всичко, което правим. Коренът на фолклора е много дълбок - и тук, макар и в скалите, неговите корени също са проникнали дълбоко.

Благодаря ви още веднъж за вашето участие, благодаря на Огнян за домакинството, благодаря на организаторите от Общинската администрация. На добър час и успех на колективите, бъдете живи и здрави и до нови срещи!“.

В тазгодишното издание на „Де е българското“ взеха участие 44 танцови състави и клубове, народни хорове и певчески групи, както и 9 индивидуални изпълнители - представители на 28 читалища и на 3 пенсионерски, военни и частни клубове от 28 населени места в областите Враца, Видин, Монтана, Плевен и София.

Освен самодейци от Мездра и от съставните села на общината Брусен, Зверино, Злидол, Лик, Лютиброд, Оселна, Ребърково, Руска Бела, Типченица и Царевец, на сцената край белокаменния монумент на Вазовия литературен герой се изявиха любители на автентичния и на обработения български фолклор от Враца, Бяла Слатина, Борован, Мизия, Червен бряг, Видраре, Габровница, Глава, Долно Озирово, Еница, Оходен, Расово, Ружинци, Скравена, Спанчевци, Търнава и Чомаковци.

Най-възрастният участник бе 90-годишният изпълнител на окарина о. р. полк. инж. Георги Димитров от с. Лик, деветкратен участник в Националния събор на българското народно творчество в Копривщица, който наскоро беше удостоен със званието „Почетен гражданин на община Мездра“.

Кулминацията на празничната програма бяха изпълненията на Ансамбъл „Мездра“ при НЧ „Просвета 1925“ с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов, който тази година чества 75 години от своето създаване.

В разгара на събора отец Антон Петков, енорийски свещеник на Зверино, освети традиционния курбан, осигурен от Община Мездра и приготвен от майстора готвач Любомир Стоянов от Игнатица.

Последни
Анкета
Ще успеят ли партиите да сформират редовно правителство?

Резултати