Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Пегас

Премиера на стихосбирката на Надежда Нинова „Синеока лирика“

  26.05.2022 14:32
Премиера на стихосбирката на Надежда Нинова „Синеока лирика“

Премиера на стихосбирката на Надежда Нинова „Синеока лирика“ се състоя в Мездра

Премиера на стихосбирката на Надежда Нинова „Синеока лирика“ се състоя в Община Мездра. Организатор на събитието, което е от програмата на традиционните Празници на културата „Мездра - май“, бе Литературен клуб „Христо Ботев“ при Народно читалище „Просвета 1925“. Премиерата уважиха събратя по дух, близки и приятели на авторката, която е дългогодишен служител в системата на БДЖ, вкл. като „Ръководител движение“ на различни гари.

„Благодаря ви, че уважихте моето празненство, сподели при представянето на стихосбирката Надежда Нинова. Благодаря ви, че обичате поезията. Един човек, който обича поезията, не може да бъде лош, не може да носи злоба в сърцето си. Сърцето на такъв човек е винаги отворено за другите. Моето сърце също е отворено за вас.“

„Тази книга е зряла и философска, мъдра и спокойна, събитията, вълненията, любовите и копнежите са осмислени и претворени с нежност и лекота, подчерта водещият на събитието Светла Дамяновска, председател на Литературен клуб „Христо Ботев“. Затова и аз, като консултант и художествен оформител на изданието, си поставих за задача да създам една ведра и пастелна корица. Но за заглавието избрах наситения цвят на очите на Надежда и приветствах названието „Синеока лирика”. Този външен вид и качеството на графичното изпълнение на съдържанието, са принос на издателя Николай Тодоров. (…) И така, с общи усилия, книгата видя бял свят и днес е пред вас.“

„Нека да отворим сърцата и възприятията си за общуване с изразните средства на една синеока и лъчиста, лъчезарна поезия, призова в своята рецензия Павлина Русева, секретар на Литературен клуб „Христо Ботев“. (…) Надежда Нинова е имала смелостта да бъде искрена с читателя си, има още смелост да търси утеха в поезията, в творенето, да пътува към себе си и към любовта си, защото, докато дишаме и поемаме въздуха и слънчевата прегръдка на Вселената, ние сме длъжни да връщаме обратно добротворчество и съзидателни дела, да даваме най-доброто от себе си за света около нас.

Желая на Надежда все така да дарява лъчистата си светлина и добрина на света около себе си, да следва пътя, който е приела да извърви душата й, да слуша думите на сърцето си и да обича, все така искрено и по-човешки!“  От името на Община Мездра Стела Костова, директор на Дирекция „Финансова политика, бюджет и човешки ресурси“, поздрави авторката и й подари букет цветя, след което тя раздаде автографи.

„Синеока лирика“ е втората поетична книга на Надежда Нинова след дебютната й стихосбирка „Ухание на обич“ (2005 г.). Тя включва 90 стихотворения, структурирани в пет цикъла: „Земя българска“, „Мамо, слънчице мое…“, „Лирични автопортрети“, „Музиката на сърцето“ и „Горчива мъдрост“. Книгата е издадена с финансовата подкрепа на Община Мездра и излиза под щемпела на Издателство „Българи“. 

 

 

Последни
Анкета
Ще успеят ли партиите да сформират редовно правителство?

Резултати