Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Европа

Сдружение „Книгини“ отиват на среща в Швеция

  24.05.2022 18:10
Сдружение „Книгини“ отиват на среща в Швеция

Сдружение „Книгини“ ще вземат участие в среща на представители на Международната организация на градовете на книгата в Швеция

В периода 26-29 май 2022 г., в Borrby, Швеция, ще се проведе среща на представители на градове и села на книгата от различни точки по света. Първолета Николова, Мария Дончева и Зорница Панайотова от сдружение „Книгини“ ще вземат участие, като представят българското село на книгата – с. Челопек, обменят добри практики с членове от организацията и се включат активно с предложения по темите, включени в Дневния ред.

„От години българският модел, в който съчетаваме традиционни подходи с новите технологии, прави впечатление на международните ни партньори. Подготвили сме списък с предложения, с които да допринесем към развитието на концепцията за градове и села на книгата. Освен с Челопек – първото българско село на книгата, България, Северозападна България, в сърцата си носим преди всичко Врачанския край. Към Швеция се отправяме и с VR филма „Дестинация Враца – величие и красота в 360“, коментират от сдружение „Книгини“.

В рамките на срещата ще се проведе Общо заседание, на което ще се дискутират организационни въпроси и избере нов Управителен съвет на Международната организация на градовете на книгата – International Organisation of Booktowns (IOB).  Домакините са подготвили интересна програма, с която ще ни потопят в шведския модел и отношение към книгите.

Общите събрания на Международната организация се провеждат на всеки две години и протичат под формата на конференции и/или фестивали.

Сред номинираните за членове на новия УС на Международната организация на градовете на книгата е и Мария Дончева, България.

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, сдружение „Книгини“ отправят благопожелания към всички българи в Родината и по света –  да съхранят, да се гордеят и да прославят българщината, българските ценности, а стремежът към знание да е водещ и разпалващ все повече българския дух и гений.

Последни
Анкета
За кого ще работи правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

Резултати