Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Монтана

Разследват незаконен добив на злато в района на язовир „Огоста“

  19.05.2022 15:33
Разследват незаконен добив на злато в района на язовир „Огоста“

Водят се действия по разследване за незаконен добив на злато в района на язовир „Огоста“

Под ръководството на Районна прокуратура – Монтана, Териториално отделение – Берковица, се водят действия по разследване за извършено престъпление по чл. 240а, ал. 3, т. 3, вр. ал. 1 от НК – извършване на добив на подземни богатства без предоставена концесия или при спряна концесия по законов ред или на основание на сключения договор, с използване на техническо средство или пътно превозно средство.

На 17.05.2022 г. в района на язовир „Огоста“, в местността „Калиманица“ в землището на с. Гаганица, област Монтана, е била извършена проверка по постъпила оперативна информация за нерегламентиран добив на подземни богатства.

На място са били установени три лица по време на извършване на изкопни дейности и тежкотоварна строителна техника. Открити са товарен автомобил, приспособен като пресевна станция, фургони, каравана и автомобили. При претърсване, освен багера и товарния автомобил, са иззети агрегат, пригоден за помпа, кечета за утаяване на земна маса, керамична купа, както и топилка от жълт метал с тегло 24,16 грама.

Предстои назначаване на геодезическа и химическа експертизи.