Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Книгата „Аз не бях политик“ на проф. Герджиков бе представена във Видин

  19.05.2022 14:46
Книгата „Аз не бях политик“ на проф. Герджиков бе представена във Видин

Книгата „Аз не бях политик“ на проф. Огнян Герджиков бе представена във Видин

            Събитието, което се организира със съдействието на Община Видин, се проведе в залата на Общинския съвет. На него присъстваха кметът д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова, юристи, общественици, представители на културни институти и граждани. Всички те се насладиха на едно истинско литературно-музикално представление.

            Видин е 34-ият град, в който проф. Герджиков представя книгата си „Аз не бях политик“. Видинският кмет приветства автора с „добре дошъл“ в нашия старопрестолен град. „Проф. Герджиков не е само невероятен учен и политик, но и невероятен човек, в което ще се уверят тези, които прочетат книгата му“, каза д-р Ценков, като пожела успех на събитието.

            Председателят на 39-ото Народно събрание проф. Огнян Герджиков благодари на кмета за хубавите думи и сподели, че се радва да бъде във Видин. Той разказа как се е стигнало до написването на книгата „Аз не бях политик“, която разкрива пред читателите житейския път на проф. Герджиков преди да излезе на политическата сцена, както и интересни истории от „кухнята“ на политиката.

„Голямата изповед на един честен човек“ и „полифонична“ – така определи книгата нейният издател и редактор Ана Боянова. Причината е, че на страниците на автобиографичния труд се преплитат гласовете на проф. Герджиков от различни периоди в живота му – както на любопитния юноша, с интереси към спорта, музиката и поезията, но избрал да следва право, така и на политика, който след гласуването на оставката му като председател на парламента е изпратен с аплодисментите и на съпартийците си, и на опозицията. Прожектираните по време на събитието архивни кадри върнаха присъстващите именно към заседанието на Народното събрание от 4 февруари 2005 г., когато проф. Герджиков е свален от председателския пост – решение, което той приема с достойнство, казвайки от трибуната „аз не съм безгрешен, но няма от какво да се срамувам, съвестта ми е чиста“.

            Събралите се на представянето имаха възможност да чуят и откъси от книгата, разкриващи тънкото чувство за хумор на проф. Герджиков. Те бяха прочетени от самия автор, както и от Емил Калев – другият издател на книгата. Освен издатели, Калев и Ана Боянова са и чудесни изпълнители, които с песните си внесоха музикален акцент от Средиземноморието. За артистичната атмосфера допринесе и участието на актрисата Ивана Джеджева, както и на обичания поет Недялко Йорданов, който прочете свои стихотворения, посветени на Огнян Герджиков.

            След края на представянето проф. Герджиков разговаря с видинските граждани, които се възползваха от възможността да се сдобият с екземпляр от книгата „Аз не бях политик“ с автограф на автора.

18.05.2022

Последни
Анкета
Ще успеят ли партиите да сформират редовно правителство?

Резултати