Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Бизнес

Пролетeн бирен салон на Съюза на пивоварите в България

  17.05.2022 14:41
Пролетeн бирен салон на Съюза на пивоварите в България

Инвестициите за зелени решения в пивоварния бранш надхвърлят 60 милиона лева. Съюзът на пивоварите с нова инициатива за разделно събиране на пластмасови бутилки

 Пролетният бирен салон на Съюза на пивоварите в България (СПБ) се завърна с нови послания и амбициозни инициативи, посветени на зелените решения и предизвикателството да се запази устойчивото развитие на бранша. Събитието отбеляза началото на летния пивоварен салон и възроди многогодишната традиция, която беше прекъсната заради пандемията от Ковид 19.

В артистична обстановка журналисти, представители на държавните институции, научните среди и бизнеса се запознаха с нововъведенията в пивоварния бранш у нас. За последните четири години инвестициите в зелени решения в сектора надхвърлят 60 милиона лева. Широката листа от иновативни еко вложения включва както въвеждане на олекотени и рециклируеми материали за милионите бирените опаковки, така и инвестиции в производствено, логистично, енергийно и технологично оборудване с висок коефициент на пестене и оползотворяване на природни, енергийни и други ресурси.

,,Важно е да се знае, че устойчивото развитие на бранша зависи от всеки етап в производството на бира – от веригата на доставките до дистрибуцията и консумацията на бира. Например разделното събиране на отпадъци може да доведе до понижаване на потреблението на енергия и суровини от 70 до 90% и същевременно намалява замърсяването на въздуха и водите“, обясни Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите.  Тя допълни, че през 2020 г. от пуснатите на пазара 7680 тона бирени пластмасови бутилки (PET) са рециклирани 44%. С тяхната преработка са спестени 24 500 киловатчаса енергия и 5100 т. въглеродни  емисии.

В унисон с тези тенденции и благодарение на умениията на специалната участничка в бирения салон - илюстраторката и приложнк Кристина Тужарова, посетителите на събитието на СПБ се потопиха в арт предизвикателство. Гостите на СПБ бяха изключително ентусиазирани и вложиха истинско творчество в преобразяването на бирени бутилки, декорирайки ги в стилни аксесоари за дома. Криси Тужарова показа различни техники, които превърнаха опаковките в произведения на изкуството. Така бе демонстрирана връзката между съвременните приоритети за устойчивост, новаторските подходи и креативност.

По време на Пролетния бирен салон беше оповестена и новата инициатива на членовете на СПБ. Кошове за разделно събиране на пластмасови бутилки ще бъдат поставени от Съюза на пивоварите в градовете, в които има бирени заводи. Специално изработените в арт стил контейнери ще бъдат безвъзмездно предоставени на общините във Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Шумен и Лом, за да се насърчат гражданите да събират разделно отпадъците от пластмасови бутилки.

Инициативата е част от информационната кампания на Съюза на пивоварите „ИзБИРАме устойчиво бъдеще“. Тази година акцентът е върху разделното събиране на отпадъци от опаковки и ангажиментите на индустрията към изпълнението на Директивата за намаляване на въздействието на пластмасите върху околната среда. Всички материали, от които са направени бирените опаковки – стъкло, полиетилентетрафалат и алуминий, са стопроцентово рециклируеми с възможност за многократен цикъл на употреба. Целта е до 2029 г. да се постигне 90 на сто разделно събиране, за да се рециклират пластмасовите бутилки и те да съдържат поне 30% повторно използвана пластмаса.

На фона на тези данни е любопитно да се научи, че в световен мащаб 56% от рециклираните пластмасови опаковки намират пазар при производителите на килими и дрехи. Нужни са 5 пластмасови бутилки за направата на един кв. м полиестерен килим, една фланелка с размер XXL или за пълнежа на едно яке за ски. Полиестерните влакна от 2 пластмасови бутилки пък са достатъчни за изработването на една бейзболна шапка.

Как разделното събиране на бирени бутилки влияе върху отделянето на въглероден диоксид, може да се проследи през интерактивния екокалкулатор на сайта на СПБ.

Съюзът на пивоварите е представителната организация на производителите на бира в страната. Членове на сдружението са: ”Болярка - ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг България” АД, „Ломско пиво” АД, „Доровски инвест“ ООД и техните доставчици на суровини, материали и оборудване. Общо членовете на СПБ произвеждат 99% от бирата в страната.

 

Последни
Анкета
Ще успеят ли партиите да сформират редовно правителство?

Резултати