Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Любопитно

Кърваво червена луна ще обагри небето

  15.05.2022 11:31
Кърваво червена луна ще обагри небето

От Земята естественият спътник ще се вижда окъпан от ярка бронзова светлина

Първото пълно лунно затъмнение за 2022 г. ще обагри Луната в червено рано сутринта в понеделник. От Земята естественият спътник ще се вижда в небето, окъпан от ярка бронзова светлина.

Лунното затъмнение е астрономическо явление, при което Луната напълно или частично от сянката на Земята. То настъпва, когато Луната навлезе в сянката на Земята, тоест Слънцето, Земята и Луната трябва да лежат на една права линия. Това се случва при пълнолуние.

Майското пълнолуние е известно на народите по света с различни популярни названия, свързани с природните промени на Земята. В Северна Америка индианските племена наричат явлението „Луна на цветята”, защото през май традиционно в Северното полукълбо цъфтят полските и градински цветя. В англосаксонската традиция пълнолунието се свързва с млякото, тъй като през май кравите се доели по три пъти на ден и давали най-много мляко.

Лунните затъмнения са впечатляващи за любителите астрономи, макар да не са така редки и необичайни като слънчевите затъмнения. Майското затъмнение тази година ще се наблюдава частично от нашата страна, каза за БТА Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН. „Пълното лунно затъмнение ще се наблюдава от Западна Европа и от Централна и Западна Африка, като оттам то ще бъде видимо рано сутринта на 16 май (понеделник) преди залеза на Луната.

От Северна Америка затъмнението ще бъде видимо в първите часове на нощта след изгрева на Луната.

Най-удобно явлението ще може да се проследи от Атлантика, Южна Америка, югоизточните части на Тихия океан и Антарктика.

От България ще наблюдаваме само началните частични фази на явлението”, каза той.

Физикът посочи и най-забележителните моменти по време на затъмнението. „Началото на затъмнението от полусянката на Земята ще започне в 04:32:06 ч. българско време, но тогава все още няма да се забелязва съществена промяна в обичайният вид на пълния лунен диск. Просто яркостта в неговият ляв горен край ще започне леко да спада.”

„Началото на затъмнението от сянката на Земята ще бъде в 05:27:54 ч. и то ще бъде вече ясно забележимо. Пълната фаза ще настъпи в 06:29:05 ч., но при вече настъпил ден за нашите географски дължини. Максимална фаза ще могат да наблюдават от по-западните дължини,  в 07:11:31 ч. Краят на пълната фаза ще бъде в 07:53:58 ч. Краят на затъмнението от сянката ще настъпи в 08:55:10 ч., а на затъмнението от полусянката – в 09:50:53 ч.”, уточни Маркишки.

Продължителността на затъмнението от полусянката на Земята ще бъде 5 часа, 18 минути и 46 секунди.

Продължителността на затъмнението от сянката на Земята ще е 3 часа, 27 минути и 16 секунди.

Само пълната му фаза ще бъде 1 час, 24 минути и 53 секунди. 

Маркишки уточни, че в началото на затъмнението Луната ще бъде на височина 13° над югозападния хоризонт за наблюдател от София и на 10° за наблюдател от Варна. Яркостта на източният (левият) край на лунния диск ще започне да спада по-осезаемо с наближаването на първия контакт с плътната земна сянка в 05:28 ч. „Тогава за наблюдател от София Луната ще бъде на височина едва 5° над хоризонта, поради което е нужно да се избере място за наблюдение с нисък хоризонт в посока югозапад-запад”, съветва специалистът. В момента на залеза на Луната в 06:05 ч. за София близо половината от нейния диск ще бъде вече покрит от земната сянка. Поради настъпващата дневна светлина обаче, затъмнената част на лунния диск няма да се наблюдава добре до залеза на Луната, поясни той.

За Източна България условията ще са по-неблагоприятни, защото например за Варна Луната ще залезе в 05:44 ч. – само 16 минути след началото на затъмнението от земната сянка. Слънцето ще изгрее за Варна също в 05:44 часа. 

Източник: БТА    

 

 

Последни
Анкета
Ще успеят ли партиите да сформират редовно правителство?

Резултати