Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Фотоизложба представя снимки от наводнението във Видин през 1942 г.

  12.05.2022 19:05
Фотоизложба представя снимки от наводнението във Видин през 1942 г.

Фотоизложба представя непоказвани снимки от наводнението във Видин през 1942 година

Изложбата, озаглавена „Неизвестни фотографии от голямото наводнение във Видин преди 80 години“, бе официално открита днес пред Стамбол капия. Кметът на Общината д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова бяха гости на събитието, което събра и много представители на институции и граждани. Проектът за експозицията е на Българската телеграфна агенция, а съставител е кореспондентът на БТА във Видин Ирена Данаилова.

Изложбата включва 10 табла, които представят неизвестни фотографии от семейния архив на Димитър Чукарски, от архива на БТА; архив Гипсън IV; Държавен архив – Видин; от фейсбук страницата „Старият Видин“ и от фонда на Регионален исторически музей – Видин. Сред присъстващите на откриването бе и Димитър Чукарски, заедно с майка си Румяна и сестра си Катя.

С въвеждащи думи към присъстващите се обърна историкът от РИМ – Видин Христина Кирилова, която наблегна не толкова на фактологията, колкото на поуките, които голямото наводнение от 4 март 1942 година оставя на нас, днешните видинчани. „Важно е да се запази историческата памет най-вече за това как тогава всички са действали единно – държавата, видинското управление и самите хора, които са помагали кой с каквото може. Това единство помага много бързо да се реагира на тази тежка ситуация и Видин да се върне към своя нормален живот“, каза Христова.

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков също приветства инициативата на организаторите на изложбата. Той отбеляза, че е възможно събития, подобни на тези от март 1942 година, да се случат отново. Важно е историческата памет за съпричастността, която тогава видинчани проявяват към пострадалите от бедствието, да бъде съхранена и да е пример за нас. „Призовавам видинските граждани да разгледат изложбата, защото тя показва драматична част от историята на нашия град“, каза д-р Ценков.

Ирена Данаилова изказа признателност към всички граждани и институции, предоставили снимки и документи за изложбата. Семейният архив на фамилията Чукарски се показва за първи път. Фотографиите са дело на доброволеца, любител фотограф и спасител Любен Иванов Ставрев – баща на Румяна Чукарска. По време на наводнението Любен Ставрев спасява с лодка над 100 души от придошлите води на р. Дунав, за което е награден с медал от Н. В. цар Борис III. Прави и уникални снимки на наводнения град, ледохода по Дунав, които могат да се видят в изложбата. Снимките, предоставени от архив Гипсън IV, чрез неговия представител Иво Хаджимишев, са на известния български фотограф Бончо Карастоянов – по онова време придворен фотограф на цар Борис III, който прави поредица от фоторепортажи от катастрофалното наводнение във Видин и околностите.

Регионалният исторически музей представя непоказвани досега материали за голямото наводнение, а Държавен архив – Видин участва в изложбата с документи и снимки за наводнението, които се съхраняват във фонда на институцията.

Димитър Чукарски благодари на БТА и на кореспондента на агенцията във Видин Ирена Данаилова за организирането на изложбата и сподели радостта си, че направените от дядо му снимки за наводнението ще станат достояние на по-широка аудитория. Румяна Чукарска разказа за баща си Любен, който е бил една разностранно развива личност, но преди всичко - добър човек. „Той е от едно поколение хора, които са обичали Видин и са давали на града – не са искали да получат, а да дадат каквото могат“, каза Чукарска. Тя призова видинчани да обичат своя град и да допринасят за просперитета му, така както са правили нашите предци.

Изборът на Стамбол капия за място на откриване на изложбата не е случаен – на архитектурния паметник може да бъде видяна метална табела, показваща докъде е стигнало нивото на водата при бедствието през 1942 г.

Днес изложбата ще остане пред Стамбол капия, след което от утре ще бъде подредена във фоайето пред Центъра за административно обслужване на гражданите в Община Видин, където до края юни желаещите ще имат възможност да я разгледат.

12.05.2022

Последни
Анкета
Ще успеят ли партиите да сформират редовно правителство?

Резултати