Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
КДК

КДК връчи плакет на Анета Дилова

  11.05.2022 18:41
КДК връчи плакет на Анета Дилова

Анета Дилова- доктор на философските науки и краевед  получи плакет от Клуб на дейците на културата/КДК/ във Враца. Плакетът бе връчен от председателя на  културната структура Емилия Ралчева. Наградата се дава на Дилова за принос в развитието на КДК и на културата във Враца. Анета получи още Поздравителен адрес за своята 80-та годишнина, както и картина- колаж със снимки от събития на КДК.

За своя юбилей тя бе приветствана и от Силвия Павлова – директор на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца. Поздравленията се случиха по време на представянето на най-новата книга на Анета Дилова „Така говореха предците”.

„Така говореха предците” е речник на говора в село Баница, Врачанско – родното село на авторката. Изданието е своеобразно продължение на предишни краеведски проучвания на Дилова за село Баница, отразени в нейните книги -„Баница- село с богата история”/2013 г/;  „Село Баница – старите родове” /2016 г./; „Раздумки” /2018 г./ ;  „Храм „Свето Възнесение” в село Баница”/ 2019 г./.

Книгата запознава съвременния читател с мисленето на предците, с техния бит и език и е още един принос в краеведската литература на Врачанска област.

В препълнената читалня на Регионална библиотека книгата бе представена от Калина Тодорова и предизвика голям интерес сред публиката. Дилова подробно разказа и за дългогодишната си събирателска дейност и желанието й да съхрани историята и говора на село Баница за бъдещите поколения.

Анализ на изданието направи Огнян Пищиков – един безспорен познавач на диалекта и говора на Северозапада. Отношение по темата взеха още Станка Кръстева, Ботьо Гарвански, Ивана Захариева и други.

Литературната вечер, посветена на Анета Дилова завърши с аплодисменти и пожелания за здраве и нови творчески успехи на авторката.

 

Последни
Анкета
Ще успеят ли партиите да сформират редовно правителство?

Резултати