Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Монтана

Предадоха на съд измамница по европейски проекти

  11.05.2022 17:21
Предадоха на съд измамница по европейски проекти

Бенефициент по програма за развитие на селските райони е предаден на съд за предоставяне на неверни сведения с цел получаване на над 380 хиляди лева

С обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Монтана В.С. е предадена на съд за извършено от нея престъпление по чл. 248а, ал. 5, вр. ал. 2 от НК.

Обвиняемата В.С. представлявала ЕТ „М. – В.С.“ Фирмата била бенефициент по мярка „Разнообразие на неземеделски дейности“ от програмата за развитие на селските райони за изграждане на обект „Семеен хотел в с. Рабиша, община Белоградчик“.

В заявление за подпомагане, подадено в Държавен фонд „Земеделие“ – Видин (ДФЗ), В.С. декларирала, че през предходната стопанска година били реализирани доходи от продажба на земеделска продукция (домати и пипер) в размер на 7 560 лева.

В рамките на извършената проверка от страна на ДФЗ, бенефициентът бил уведомен, че към заявлението не са представени разходно – оправдателни или приходни документи, доказващи доходи от производство на тази продукция. В 10-дневен срок съответните документи следвало да бъдат представени. В противен случай проектът, за който кандидатства, не би получил одобрение или финансовата помощ щяла да бъде намалена.

За да изпълни изискванията В.С. представила в ДФЗ 15 броя протоколи, подписани от нея като продавач и различни купувачи на домати и пипер от гр. Видин, гр. Дунавци, с. Ново село и с. Градец.

Въз основа на подаденото заявление за подпомагане, както и представените впоследствие коригиращи документи, между бенефициента – обвиняемата В.С., и Държавен фонд „Земеделие“ бил сключен договор. По него й били изплатени средства в размер на 384 076,99 лева, от тях 80 % са предоставени от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, а останалата част е национално съфинансиране.

През 2019 г. от ГД „Национална полиция“ е била извършена проверка на сключения договор между ДФЗ и бенефициента – обвиняемата В.С. Резултатът от нея е бил докладван във Върховна касационна прокуратура.

По указания на Окръжна прокуратура – Монтана е била извършена съвместна проверка от ОД МВР – Монтана и от ОД МВР – Видин. Установено е, че част от подадените от обвиняемата протоколи не са подписани от лицата, посочени в тях като купувачи на земеделската продукция. В хода на образуваното досъдебно производство те категорично заявили, че нито ги подписвали, нито закупували от В.С. земеделска продукция.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.

Последни
Анкета
Ще успеят ли партиите да сформират редовно правителство?

Резултати