Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Монтана

Читалището в Стубел отбеляза 100 години от създаването си

  09.05.2022 17:12
Читалището в Стубел отбеляза 100 години от създаването си

Народно читалище "Събуждане - 1922" - с. Стубел, отбеляза своя вековен юбилей на 8 май.  По този повод то бе удостоено със Специален почетен знак на Съюза на народните читалища и грамота за високи постижения. Юбилеен медал и грамота за личен принос за развитието на читалищното дело бе връчен на Емилия Григорова  - кмет на селото, председател на читалищното настоятелство и изявена солистка на неговите певчески групи от Бойка Серафимова – член на Управителния съвет на организацията. Официалната част на концерта започна с приветствие на г-жа Григорова. Тя подчерта, че тържественото честване е израз на почит към делото на всички самодейци и радетели на читалището, допринесли за съхраняване на духа, културата и традициите на Стубел.

В словото си кметът Златко Живков открои читалището в Стубел като едно от най-активните в Община Монтана и акцентира на голямата му роля за местната общност. Той беше категоричен, че всички читалища, които развиват дейност получават подкрепа от общината, за да реализират творческите си идеи и да осъществят участия във фестивали и конкурси. Със средства от учредения през 2017 г. Фонд за подпомагане на общностни инициативи се реализират предимно проекти на читалища. Г-н Живков акцентира и на факта, че през този строителен сезон ще бъдат направени основни ремонти на читалищата в селата Липен, Долно Белотинци, Габровница  и Николово. Предстои да бъде открита основно ремонтираната сграда на Народно читалище „Разум 1883“, което е най-старата културна институция в Монтана.

Сред официалните гости беше и народният представител Ирена Димова, кметове на села от общината, Александър Герасимов – директор „Хуманитарни дейности“.

В празничния концерт, посветен на 100-годишнината на Народно читалище "Събуждане - 1922" участваха негови самодейци от групата за народни песни „Росна китка“, танцовия състав „Стубла“, детския танцов състав „Стубленче“ и групата за стари градски песни „Пей сърце“. Домакините споделиха сцената с фолклорни групи от Бойчиновци, Долно Белотинци, Заножене, Липен, Монтана, Славотин, Студено буче, Сумер. Благодарение на духов оркестър „Монт Мюзик“ честването на юбилея се превърна в народно веселие, продължило близо 4 часа.

 

Последни
Анкета
Ще успеят ли партиите да сформират редовно правителство?

Резултати